Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

VDL sluit strategische deal met Almelo: ‘Laatste mogelijkheid voor een grote kavel in Twente’

20231011 VDL fabriekshal gemeente Almelo
(Vlnr) wethouder Arjen Maathuis, Roelof Engberts (management VDL ETG), burgemeester Arjen Gerritsen en Sander Verschoor (directie VDL ETG)
Beeld: Gemeente Almelo

Op XL Businesspark 1 staan er al veel ‘blokkendozen’ in de steigers. Daarom wil de gemeente een tweede Businesspark erbij om ruimte te bieden aan megapanden. En VDL Enabling Technologies Group (VDL ETG) Almelo wil zichzelf alvast van een plekje verzekeren. Daarvoor tekent het techbedrijf een intentieverklaring met de gemeente Almelo. “Het is een kans om in de groeiende klantvraag te voorzien”, zegt woordvoerder van VDL groep Miel Timmers.

Momenteel heeft VDL ETG in Almelo aan de Bornsestraat en het Darwin twee panden. Daarnaast huren ze nog wat locaties binnen de gemeentegrenzen. In totaal werken er zo’n 1.500 mensen bij deze branche van VDL. Volgens Timmers is ‘business booming’ en is er in de toekomst behoefte aan meer ruimte. Met de deal is het bedrijf verzekerd van 10 tot 20 hectare grond op XL Businesspark 2. Voor het idee: dat is 14 tot 28 voetbalvelden groot.

Wat maakt VDL ETG?

VDL ETG is leverancier van hoogwaardige mechanische componenten, modules en complexe systemen. Vaak zijn het complexe producten die in lage productieaantallen worden gemaakt. De producent levert bijvoorbeeld componenten voor professionele apparatuur voor de diagnose en behandeling van aandoeningen in de ziekenhuiszorg.

XL Businesspark 1 uitverkocht

Het XL Businesspark 1 is aangelegd speciaal voor panden van minstens 2 hectare. De voorspelling was dat uitgifte van deze kavels zou tot 2026 zou duren. Echter was alles in 2021 al uitverkocht. De economie van Twente groeit en er is schaarste aan grote kavels. Dat komt ook door de ligging dichtbij Duitsland. Groothandel in elektrische materialen Elektramat laat op het bedrijventerrein een distributiecentrum bouwen van 35.000 vierkante meter. Vanuit het pand wil het bedrijf de Europese markt bedienen. Ook Amazon kiest ervoor om het eerste distributiecentrum te openen in Almelo.

Photo 1523474253046 8cd2748b5fd2
Lees ook
Eerste Nederlandse distributiecentrum van Amazon geopend in Almelo

Er is behoefte aan meer kavels voor grote panden in Twente. Het nog te bouwen bedrijvenpark moet verder bijdragen aan de economie in Twente. Momenteel staan de plannen voor XL Businesspark 2 nog in de kinderschoenen. Alleen de onderzoeksfase is afgerond. Het moet nog door een hele bureaucratisch proces. De gemeenteraad moet nog akkoord geven op een nieuw te maken omgevingsplan en inwoners kunnen nog bezwaren indienen. Als alles wordt goedgekeurd, begint de bebouwing van de kavels op zijn vroegst in 2027.

'Laatste mogelijkheid'

XL Businesspark 2 moet ruimte bieden voor 75 hectare grond. VDL ETG zag de kans schoon om gauw een plekje te reserveren. Als de leverancier er daadwerkelijk gaat bouwen, neemt dat al een groot deel in van de kavels. “Het is de laatste mogelijkheid voor een grote kavel in Twente”, zegt woordvoerder Timmers. Een bijkomend voordeel voor VDL ETG is dat de huur van de overige panden kan worden opgezegd. Hoeveel banen het kan opleveren, is niet duidelijk.

'Er staan genoeg blokkendozen'

Aan reacties op Facebook te zien, is niet elke inwoner blij met een tweede Businesspark. Zo schrijft Herma Kuikhoven in een opmerking: “Welke natuur moet hier nu plaats voor gaan maken?” En Angelique Eshuis zegt: “We hebben liever de boerderijen en het landschap zoals het nu is! Er staan genoeg blokkendozen aan de andere kant van het kanaal” Het XL businesspark ligt nu pal tegen Bornerbroek aan en tegen de Doorbraak. Het XL Businesspark 2 komt ook aan de Doorbraak te liggen, maar dan aan de andere kant van het Twentekanaal richting Wierden. Ook het tweede bedrijvenpark is vanaf de A35 te zien.

Whats App Image 2023 10 11 at 13 42 13
Kaart XL Businesspark 1 en 2
Beeld: Gemeente Almelo
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.