Welke vlag hang je als lokale overheid op om je solidariteit te betuigen met de slachtoffers van de oorlog in Israël en de Gazastrook? Dit kwam woensdag ter sprake tijdens de Hengelose gemeenteraadsvergadering. De PVV kwam met een motie om de Israëlische vlag te hijsen, terwijl Forum voor Democratie-raadslid Brian Geertshuis met een motie kwam om vast te houden aan neutraliteit en voortaan enkel en alleen de Nederlandse vlag te hijsen.
Sinds het uitbreken van het geweld heeft het stadsbestuur besloten om de Nederlandse vlag halfstok te voeren. Dit uit solidariteit met alle burgerslachtoffers in het conflict, zowel aan Israëlische kant als in de Gazastrook. Tijdens de raadsvergadering werden twee moties ingediend, die te maken hebben met het vlaggebruik.
Dat de oorlog veel losmaakt, ook in Nederland, is duidelijk te merken in de discussie rondom het wel dan niet hijsen van de Israëlische vlag. Op Urk zijn tientallen Israëlische vlaggen gestolen en vervolgens in brand gestoken. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) heeft alle burgemeesters van Nederland een brief gestuurd met het advies om de komende tijd waakzaam te zijn op ongeregeldheden.
PVV-raadslid Christian Benerink vindt dat de gemeente solidair moet zijn met Israël en verzocht het college om de Israëlische vlag te hijsen. "Deze oorlog verdient, net zoals de oorlog in Oekraïne, onze aandacht." Hij noemt het ook een uiting van steun naar de joodse gemeenschap.
Met oog op eventuele veiligheidsproblemen en het neutraliteitsbeginsel heeft Hengelo, net als veel andere gemeenten, besloten om de Nederlandse vlag te voeren. "De Nederlandse vlag halfstok is een neutraal symbool en deze blijft tot morgen zo hangen", aldus burgemeester Sander Schelberg.
Brian Geertshuis van Forum voor Democratie kwam met een motie om alle uitingen anders dan het rood-wit-blauw in de ban te doen: "Als we straks bij elk gewapend conflict een vlag moeten ophangen, dan is het einde zoek. Dan moeten we straks tien vlaggenmasten bijplaatsen." Geertshuis vindt de Nederlandse vlag halfstok een goede neutrale oplossing, die oog heeft voor slachtoffers aan beide kanten.
Het raadslid vraagt zich openlijk af waar je als lokale overheid de grens trekt. Immers, vorig jaar werd er door de gemeente Hengelo wel gekozen om een Oekraïense vlag hijsen.
De FvD-motie roept om geen vlaggen van ngo's of andere uitingen van steun, zoals de Sustainable Development Goals (SDG) of de LHBTI-vlag, te hijsen. "Sommige Hengeloërs kunnen zich niet herkennen in deze vlaggen", aldus Geertshuis. Volgens hem moet ook hier het neutraliteitsbeginsel centraal staan.
Burgemeester Sander Schelberg antwoordde namens het college op de moties. Volgens hem moet er altijd een afweging gemaakt worden of er een zogenaamde 'themavlag' wordt gehesen en zo ja, welke. "Laatst was de Mexicaanse ambassadeur op bezoek. Toen hebben wij de Mexicaanse vlag gehesen om de ambassadeur welkom te heten." Woensdag werd in verband met coming-out day de pride-vlag gehesen.
Schelberg raadde de moties af en wil als gemeente zelf een afweging kunnen maken. Het college kreeg bijval van vrijwel de hele gemeenteraad voor de gekozen vlagkeuze. "Er moet ruimte zijn voor afweging. Wij steunen de moties niet", zei GroenLinks-raadslid Nico-Tom Pen.
De moties werden uiteindelijk bijna unaniem verworpen. De Nederlandse vlag wordt na donderdag gestreken.