Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Opluchting bij moskeebestuur in Enschede na uitspraak rechter: 'Hopelijk binnen twee jaar bouwen'

20231013 Moskee Enschede impressie Erdal Onder ENA Architecten Bergen op Zoom
Een impressie van de nieuwe moskee op Het Spaansland, zoals deze ooit is voorzien.
Beeld: Erdal Önder ENA Architecten Bergen op Zoom

Bij het moskeebestuur in Enschede overheerst het gevoel van opluchting, nadat de Raad van State deze week definitief groen licht gaf voor de bouw van het nieuwe gebedshuis op Het Spaansland. Al wordt er ook nu, na tien jaar van plannenmakerij en rechtszaken, nog een slag om de arm gehouden. Eerst moet de omgevingsvergunning nog worden aangevraagd.

"We zijn heel erg blij dat er nu eindelijk groen licht is", vertelt Ahmet Kemaloglu, woordvoerder van het moskeebestuur. "Maar er is ook teleurstelling, dat het zo lang heeft moeten duren." De eerste bouwplannen voor een moskee op de hoek van de Wethouder Beversstraat en de Kuipersdijk dateren al van 2012. Het raadsbesluit (eerst voor, daarna tegen, daarna weer voor) is drie keer aangevochten bij de Raad van State, waarvan de eerste twee keer met succes.

Vergunning

Woensdag was er voor de derde (en laatste keer) een uitspraak van de hoogste bestuursrechter. Omwonenden waren in beroep gegaan tegen het bestemmingsplan, met name op grond van de verkeersdruk. Op basis van de parkeernormen en de verkeersmodellen van de gemeente zag de Raad van State geen aanleiding om het bestemmingsplan opnieuw van tafel te vegen.

“Maar gezien alles wat er de afgelopen tien jaar is gebeurd, houden we nog steeds een slag om de arm”

Dat betekent dat in principe niets de bouw van de moskee met Turks cultureel centrum in de weg kan staan. "Maar gezien alles wat er de afgelopen tien jaar is gebeurd, houden we nog steeds een slag om de arm", aldus Kemaloglu. Eerst zal er een omgevingsvergunning moeten worden verkregen. Tegen zo'n aanvraag kunnen opnieuw bezwaren worden ingediend. Zolang het bouwwerk binnen de regels van het bestemmingsplan past, is een bezwaar op ruimtelijke gronden in principe kansloos.

Gestegen bouwkosten

Het nieuwe gebouw zal de Selimiye moskee aan de Atjehstraat en Anadolu moskee aan de Ledeboerstraat vervangen en biedt straks plek aan 625 gebedsplaatsen. Het aantal bezoekers mag oplopen tot 1500 als ook de andere ruimten in het cultureel centrum worden ingezet. Maar nu er groen licht is, betekent dit los van de vergunning niet dat de schop op zeer korte termijn de grond in kan.

Lees ook
Raad van State velt derde en definitieve oordeel: bouw moskee in Enschede kan doorgaan

Volgende week volgt eerst een gesprek met de bouwcommissie. "De bouwkosten zijn de afgelopen jaren enorm gestegen", weet Kemaloglu. Ooit was de gedachte dat de nieuwe moskee zo'n 5,5 miljoen euro zou kosten. "Maar we zullen moeten kijken wat dit nu voor ons betekent." Het moskeebestuur hoopt dat de bouw binnen twee jaar kan beginnen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.