Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Leden stemmen tegen fusie van Glanerbrugse voetbalclubs, gesprek verder over verhuizing Sportlust

Zoutendijk Ekersdijk
Beeld: GoogleMaps

Er komt voorlopig niet tot een fusie tussen Avanti-Wilskracht, Eilermark en Sportlust Glanerbrug. Dat is de uitkomst van afzonderlijke stemmingen op de drie ledenvergaderingen eerder deze week. Dit betekent dat de clubs ook niet gaan 'samenwonen' in één nieuw multifunctioneel clubgebouw. De gesprekken richten zich vanaf nu op samenwerking en de gedwongen verhuizing van Sportlust.

Op meerdere plekken in de stad werkt Enschede aan de totstandkoming van sportclusters. Vijf sportparken worden gesloten. De betreffende verenigingen moeten verhuizen naar bestaande complexen. Het liefst ziet de gemeente daar MFSA's (multifunctionele sportaccommodaties ontstaan) ontstaan. Dit zijn nieuwe clubgebouwen met commerciële ruimten die door meerdere verenigingen of een fusieclub gebruikt worden. Een van die beoogde sportclusters zijn de sportparken Eilermark en Het Zoutendijk in Glanerbrug.

Ruime meerderheid bij Avanti

Er wordt al jaren over het samenvoegen van de drie Glanerbrugse voetbalverenigingen gesproken, met ups en downs. Afgelopen maandag kregen de leden van de clubs drie toekomstscenario's voorgelegd: een fusie voorafgaand aan de bouw van een MFSA, een vastgelegde fusiedatum na de opening van een gezamenlijk clubgebouw en het simpelweg verder gaan als buren op hetzelfde complex.

20230929 Impressietekening Zoutendijk Ekersdijk Glanerbrug Avanti Eilermark Sportlust
Lees ook
Van buren tot fusie: Glanerbrugse voetbalclubs nemen tegelijkertijd besluit over gezamenlijke toekomst

De stemming bij de grootste van de verenigingen, Avanti-Wilskracht, is duidelijk: 77 procent van de leden stemde voor het derde scenario. 'Avanti Wilskracht wil graag samenwerken daar waar het kansen biedt voor alle verenigingen, maar spreekt niet meer over fuseren', aldus het bestuur op de clubwebsite.

De keuze van Avanti komt niet als een grote verrassing. Eerder werd al duidelijk dat er bij veel leden weerstand is tegen een fusie. Bovendien is het clubgebouw pas gerenoveerd. Bij Eilermark stemden de leden ook in meerderheid voor het scenario van samenwerken. Al was het verschil minder ruim dan bij buurman Avanti, weet voorzitter Eddy Bodde. 10 tot 15 procent verschil met scenario 1.

Sportlust wil wel fuseren

Dit laat gelijk het grote verschil zien met Sportlust Glanerbrug. Die vereniging opteert al langere tijd voor een fusie met de andere voetbalclubs in het dorp. Voorzitter Timo de Graaff spreekt van een 'zeer ruime meerderheid voor een sportief en sociaal Glanerbrug' op de ledenvergadering. Een keuze voor scenario 1, een fusie in een MFSA dus.

20230626 SVV Gemeenteraad Enschede sportclusters raadzaal Niels van den Berg Ernst Bergboer
Lees ook
Raad laat belofte varen: voetbalclub SVV moet toch gaan 'samenwonen' in Enschede-Zuid

"We zullen met de uitslag van de andere verenigingen in gedachten onze leden moeten vragen welke richting we op gaan", aldus De Graaf. Een langer verblijf op de huidige locatie, sportpark Bultserve is uitgesloten. De gemeenteraad heeft al bepaald dat het complex uiterlijk medio 2027 dicht gaat, maar het liefst eerder.

Haalbaarheidsonderzoek

Sportlust Glanerbrug wordt dus gedwongen om te verhuizen. En ook die verhuislocatie ligt min of meer vast. Volgens toekomstscenario 3 van sportcluster Glanerbrug moet Sportlust het complex gaan delen met Eilermark. Of dat met een eigen clubgebouw is of via een eventueel samengaan met Eilermark, dat zal onderdeel worden van het haalbaarheidsonderzoek dat het komende jaar wordt uitgevoerd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.