Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Lonneker Molen grijpt net naast landelijke hoofdprijs, maar krijgt tóch een mooie cheque

20230907 Lonnekermolen Lonneker Enschede Wilco Louwes
De Lonneker Molen
Beeld: 1Twente/Wilco Louwes

Het is de vrijwilligers van de Lonneker Molen niet gelukt om de hoofdprijs bij de Vriendenloterij Molenprijs in de wacht te slepen. Met 1500 stemmen meer ging die prijs, een geldbedrag van een ton, naar de Aeolus in Vlaardingen. Als troost ging het vrijwilligersteam van de Lonneker Molen donderdag bij de prijsuitreiking naar huis met de tweede plek, goed voor een bedrag van ruim 10.000 euro

Vanwege het 100-jarige jubileum van belangenorganisatie De Hollandsche Molen verhoogde de Vriendenloterij dit jaar de Molenprijs tot een bedrag van 100.000 euro. Om daarvoor in aanmerking te komen, moesten de vrijwilligers van de vier genomineerde molens de afgelopen maand zoveel mogelijk stemmen verzamelen.

Begin voor nieuwbouw

En dat lukte in Lonneker aardig. Maar liefst 10.646 stemmen werden er de afgelopen periode uitgebracht op de monumentale beltmolen. Echter, lukte het de vrijwilligers van de Aeolus in Vlaardingen om 12.113 stemmen - en dus ook de hoofdprijs - in de wacht te slepen.

20230907 Lonnekermolen Lonneker Enschede Wilco Louwes
Lees ook
Lonneker Molen maakt kans op landelijke hoofdprijs: 'Zou eerste stap zijn naar molenerf'

De andere drie genomineerden ontvingen als troostprijs een bedrag dat gelijk staat aan het aantal stemmen dat is uitgebracht. De Lonneker Molen kan dus 10.646 euro bijschrijven op de rekening. "Een mooi begin voor de nieuwbouw!", is de positieve reactie van de vrijwilligers op hun Facebookpagina.

Grote plannen

De Lonneker Molen schreef zich in voor de molenprijs, omdat zij grootste plannen heeft op het erf. Naast de molen wil de beheerstichting een educatiecentrum bouwen, zodat schoolklassen ook bij slecht en koud weer ontvangen kunnen worden. Daarnaast zijn er plannen voor de gebouwen voor het bakken van het brood (bakspieker) en de opslag van het graan (graanspieker). Zo kan het verhaal 'van akker tot bakker' beter worden verteld.

Vorig maand nam 1Twente een kijkje bij de Lonneker Molen, tijdens het jaarlijkse oogstfeest

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.