Verkeer
Stuur appje
Zoek

Kievitenparadijs Huyerenscheveld in Geesteren groeit gestaag: 'Gebied werkt als magneet op weidevogels'

Kievit01
Kievit.
Beeld: Vogelwerkgroep Geesteren

Het paradijs voor de kievit in het Huyerenscheveld ten westen van Geesteren groeide in 2023 gestaag. Dat meldt de Vogelwerkgroep Geesteren. Er waren dit seizoen ongeveer 55 paartjes kieviten in deplasdras.

De 55 paartjes zorgden ervoor dat ongeveer 40 tot 45 jongen volwassen (vliegvlug) werden. Het succesvolle natte weidevogelgebied is 5 jaar geleden aangelegd, samen met de landeigenaar. De komende jaren verwachten de vrijwilligers de stijgende lijn te kunnen voortzetten in het gebied. "Het gebied werkt als een magneet op weidevogels", aldus Harrie Nobbenhuis van Vogelwerkgroep Geesteren.

Wulp en scholekster

Veldwerker Nobbenhuis telde nog 3 paartjes grutto's die 2 kuikens vliegvlug kregen.
Van de wulp, tureluur en scholekster broedden er ook twee paartjes in het Huyerenscheveld. Zij kregen respectievelijk 3 of 4 (wulp) en 2 (tureluur), 3 of 4 (scholekster) kuikens vliegvlug.
Nobbenhuis ontdekte bovendien ongeveer 6 paartjes veldleeuweriken en 10 paartjes gele-kwikstaarten en enkele graspiepers. Ook zag of hoorde hij enkele paartjes kwartels.

Volgens Nobbenhuis zijn veel kieviten laat begonnen met leggen van eitjes. Dat gebeurde pas rond medio april. "Het was te nat en te koud in het voorjaar om vroeg te beginnen met nesten bouwen. Lang niet alle kieviten maakten daarna aan een vervolglegsel", licht Nobbenhuis toe. "Rond half juni waren er bijna geen alarmerende kieviten meer."
Hij zag weinig kievitsnesten op maisland.

Veldhoek

De Vogelwerkgroep Geesteren beheert samen met boeren ook nog een uitgestrekt weidevogelgebied in de Veldhoek, tussen Manderveen en Langeveen, ten noorden van Geesteren. Daar is een reeks grote en kleine plasdrassen aangelegd in de afgelopen jaren.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.