Verkeer
Stuur appje
Zoek

Oldenhof (LTO) over blauwtongvirus: ‘Is groenblauwe dooradering nog wel verstandig om te doen?’

Martin Oldenhof
Beeld: Martin Oldenhof

Het blauwtongvirus waart sinds september van dit jaar weer door Nederland. “Het virus wordt overgebracht door de knut, een klein vliegje, en die besmet dieren daar mee. Voor schapen heeft dat een funeste afloop”, vertelt Martin Oldenhof van LTO Noordoost Twente in het radioprogramma Twente wordt Wakker.

Andere herkauwers, zoals de koeien, kunnen er ook veel last van krijgen. Van koeien kan bijvoorbeeld de melkproductie behoorlijk dalen.

Oldenhof zegt dat het om een nieuwe variant van blauwtong gaat. “De besmetting begon in het westen van het land, in een vrij vochtige omgeving. Waar het vliegje vandaan komt is een raadsel, wel weten we dat de knut van een vochtige omgeving houdt”, aldus Oldenhof. “Misschien moeten we wel eens gaan nadenken over alle vochtige gebieden in Nederland en of de groenblauwe dooradering nog wel zo verstandig is om te doen.”

icon_main_info_white_glyph

Groenblauwe dooradering

Met groenblauwe dooradering (GBDA) wordt het netwerk van de natuurlijke elementen in het agrarische landschap bedoeld. Dit netwerk bestaat zowel uit droge landschapselementen, zoals houtwallen, bomenrijen, kruidenrijke randen, als uit natte elementen, zoals sloten, beken met natuurlijke oevers en poelen.

“Misschien dat de komende periode met lagere temperaturen uitkomst gaat bieden”

Blauwtong

Het vliegje brengt de ziekte over. “In Twente zijn nog niet veel gevallen van bedrijven die er last van hebben, maar het komt toch langzaamaan deze kant uit. Mensen kunnen overigens niet besmet worden.” Er is nog geen middel om blauwtong te bestrijden.

Niet in paniek

LTO Noordoost Twente is niet in paniek, maar houdt de ontwikkeling scherp in de gaten. Oldenhof: “Er zijn goede contacten met de Gezondheidsdient voor Dieren daarover, het wordt goed gemonitord. Het vliegje heeft wel een hekel aan kou, dus misschien dat de komende periode met lagere temperaturen uitkomst gaat bieden.”

icon_main_info_white_glyph

Blauwtong

Blauwtong is een door insecten overdraagbare virusziekte. Knutten zijn kleine bijtende vliegjes; zij brengen blauwtong over op schapen, geiten en runderen. Dankzij vaccinaties was Nederland sinds 2012 officieel vrij van blauwtong. September 2023 is er weer blauwtong aangetroffen in Nederland.
Knutten behoren tot de muggenfamilie. En van de mug is bekend dat die houdt van vochtige gronden om eitjes te leggen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.