Verkeer
Stuur appje
Zoek

Gemeente Oldenzaal komt minima tegemoet met energietoeslag en ‘fashionbon’: ‘Mooi dat dit kan’

Maaike Rodel
Verantwoordelijk wethouder Maaike Rödel in tweestrijd over 'Fashionbon': 'Mooi maar ook jammer dat dit nodig is'
Beeld: gemeente Oldenzaal

In de vorm van een kledingbon voor kinderen van ouders met een laag inkomen en het uitbetalen van het tweede deel van de energietoeslag over 2023 aan inwoners van Oldenzaal met een minimum inkomen, komt de gemeente deze twee doelgroepen financieel tegemoet. “Het is mooi om te zien dat ook dit jaar de kledingbonnen opnieuw uitgegeven kunnen worden”, aldus wethouder Maaike Rödel.

Energietoeslag

Wat de energietoeslag betreft heeft een overgroot deel van de Oldenzaalse minima eerder dit jaar al een eerste betaling van 500 euro ontvangen. Nu het definitieve bedrag van 1300 euro door de overheid is vastgesteld kan ook de resterende 800 euro eind oktober op de bankrekening worden bijgeschreven. Wie dit voorschot nog niet heeft ontvangen, maar wel in aanmerking komt, kan alsnog tot en met 31 december het hele bedrag van 1300 euro aanvragen.

Bijstandsnorm

Inwoners (alleenstaanden en gezinnen) met een inkomensgrens van 120% van de bijstandsnorm die voldoen aan de voorwaarden kunnen de energietoeslag 2023 aanvragen. In 2022 was er een groep van 1457 personen die recht had op deze uitkering. Tot aan deze maand oktober zijn daar 82 mensen bij gekomen. Dat aantal kan dus nog oplopen omdat de aanvraag nog tot het eind van het jaar kan worden ingediend. In totaal gaat het om een bedrag van 2,3 miljoen euro.

Studentenregeling

Het wetsvoorstel kent een aparte regeling voor studenten met een uitwonende beurs, met een aanvullende beurs en voor studenten die langer studeren en eerder een aanvullende beurs kregen. Zij krijgen via Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) een tegemoetkoming energietoeslag uitgekeerd.

Fashionbon

De gemeente Oldenzaal verstrekt vanaf 2017 ‘Fashionbonnen’, oftewel kledingbonnen aan kinderen van gezinnen met een minimuminkomen. De cheques ter waarde van 120 euro per kind zijn bedoeld om voor hen winterkleding en schoeisel te kopen. Vorig jaar zijn er daarvan 410 uitgedeeld. De kosten daarvoor zijn dit jaar geraamd op 60.000 euro, dat voortkomt uit het budget bestrijding kinderarmoede.

Aanmelden bij Impuls

De uitgifte van de kledingbonnen wordt georganiseerd door de Stichting Leergeld en welzijnsorganisatie Impuls. Gezinnen die hiervoor in aanmerking komen krijgen hierover bericht. Tegen inlevering van de brief kunnen de tegoedbonnen in november worden opgehaald bij Impuls. Ouders die denken ook in aanmerking te komen, maar waarvan de kinderen nog niet bekend zijn bij de Stichting Leergeld, kunnen zich bij Impuls aanmelden.

“Door de aanhoudende inflatie is het niet makkelijk het hoofd boven water te houden”

“Het is mooi om te zien dat ook dit jaar de kledingbonnen opnieuw uitgegeven kunnen worden. Het draagt bij aan ons streven dat alle kinderen kansrijk kunnen opgroeien”, zegt verantwoordelijk wethouder Maaike Rödel. “Door de aanhoudende inflatie is het niet altijd makkelijk om het hoofd boven water te houden. Wederom een reden om dit jaar ter ondersteuning de kledingbonnen te verstrekken.”

“Mensen hoeven zich niet te schamen, het kan iedereen gebeuren”

“Het zijn fashioncheques die gewoon hier in de stad voor iedereen te koop zijn. Mensen hoeven dus niet bang te zijn zichtbaar te zijn, het werkt dus niet stigmatiserend. Toch zullen er gezinnen zijn die denken; ik ga dat niet halen want ik schaam me daarvoor. Gezinnen die niet in beeld zijn maar daar wel gewoon recht op hebben. Hen roep ik op om zich toch aan te melden want het kan iedereen gebeuren”, aldus Rödel.

Ideale wereld

“En dan hebben we het ook over een groep middeninkomens, die aan het werk zijn en geld verdienen, maar aan het einde van de streep niets meer over hebben omdat alles zo duur is geworden. Ook voor hen hebben we gelukkig die voorziening maar ik hoop dat die op een gegeven moment overbodig is, dat zou de ideale wereld zijn”, besluit Rödel.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.