Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Gemeente wil voor ruim 3 ton 'een pand' in Enschede kopen, maar de rest blijft geheim

To build 3930594 1920
Beeld: Pexels

Ergens in Enschede staat een pand dat het college van B&W heel graag wil kopen. Waar en waarom? Dat krijgen we voorlopig niet te weten. Alleen de gemeenteraad mag onder absolute geheimhouding horen waarom er een budget van 315.000 euro wordt gevraagd.

Het raadsvoorstel dat deze week naar buiten is gebracht blinkt niet uit in informatievoorziening. Het college wil 'een pand' aankopen en heeft daarvoor toestemming nodig van de gemeenteraad. De aankoop van het pand helpt de gemeente met 'het oplossen van de situatie'.

'Zeer privacygevoelig'

Over de precieze locatie van het pand en 'de situatie' die na aankoop blijkbaar wordt opgelost, staan in het openbare raadsvoorstel geen mededelingen. De bijbehorende stukken liggen in een geheime kast, waartoe alleen raadsleden toegang hebben. Binnenkort wordt hen gevraagd om in beslotenheid in te stemmen met de aankoop.

Sign ge6a146d08 1280
Lees ook
Enschedese wethouder vraagt geldpot met 40 miljoen euro om 'strategische gronden' te kopen

Het college noemt een aantal redenen waarom de aankoop geheim moet blijven. Met openbaarmaking komt volgens B&W 'zeer privacygevoelige informatie over een specifieke thuissituatie herleidbaar tot personen' naar buiten. Er wordt in de geheime stukken meermaals verwezen naar de 'mentale en fysieke gesteldheid van de eigenaren'. Ook wordt volgens het college het economische belang van de gemeente geschaad als de stukken openbaar worden.

Verhuur of verkoop

Op basis van de bovenstaande argumenten kan er slechts gespeculeerd worden over het hoe en waarom van de investering. Nagenoeg zeker lijkt het bewuste pand niet gelegen in de gebieden Centrumkwadraat, Kop Boulevard, Kennispark Twente, Cromhoff (rond het oude Wegenerkantoor), Eschmarkerveld en grote delen van Twekkelerveld en Stroinkslanden.

Voor deze locaties hoeft het college sinds kort namelijk geen toestemming meer te vragen van de gemeenteraad voor vastgoedtransacties. De ruim 3 ton investering die nu wordt gevraagd kan volgens het college deels, maar niet volledig, worden terugverdiend door verkoop of verhuur van het betreffende pand.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.