Verkeer
Stuur appje
Zoek

Reddingsbrigade Wierden 40 jaar: 'We gaan dapper verder waar we mee bezig zijn'

Reddingsbrigade Wierden
Reddingsbrigade Wierden.
Beeld: RB Wierden

Ze kwamen vanuit Twente, de reddingsboot op de aanhanger, hulp bieden tijdens de overstroming in Limburg, twee jaar geleden. Dit jaar bestaat Reddingsbrigade Wierden 40 jaar. Voorzitter Freddy Holle vertelt erover in het radioprogramma Twente wordt Wakker.

De brigade werd opgericht in 1983. “De brigade is ontstaan uit een hobby van een aantal Wierdenaren, gericht op het opleiden van cursisten voor het reddend zwemmen”, vertelt Holle. Leden uit Wierden verleenden assistentie aan buurtbrigades tijdens evenementen. “Die brigades hadden al een boot en wij besloten ook die kant op te gaan en ons ook te specialiseren in varend redden.”

Overstroming Limburg

De Wierdenaren volgden een opleiding bij hun collega’s uit Deventer en kregen zo’n 12 jaar geleden een paar boten ter beschikking. “Het is een hobby, maar wel op een dusdanige serieuze manier dat je wordt opgeroepen voor activiteiten zoals twee jaar geleden in Limburg”, benadrukt Holle. Hij was daar zelf ook bij, zat in de tweede ploeg die vanuit Wierden vertrok. “Daar krijg je zeker een kick van. Dat is waar je dit voor doet.”

Toezicht houden

Momenteel beschikt de reddingsbrigade over een snelle motorboot, en een vlet, een roeireddingsboot waaraan een buitenboordmotor gehangen kan worden. De boten zijn eigendom van de brigade, en om die te kunnen bekostigen is de brigade aanwezig bij evenementen als Outdoor Wierden en de Regatta op het Twentekanaal, om vanaf het water toezicht te houden. “Daar krijgen we een vergoeding voor.”

Redding lintjes 3
Lintje voor Liesbeth Koers en Erik Veldhuis.
Beeld: RB Wierden

Onderscheiding

Tijdens het jubileumfeest, dat In zwembad De Kolk werd gehouden, kregen twee leden een koninklijke onderscheiding opgespeld. Liesbeth Koers en Erik Veldhuis, twee steunpilaren van de vereniging zijn nu Lid in de orde van Oranje-Nassau.

Kaderleden

Voor volgend voorjaar zit er nog iets feestelijks in het vat voor de circa 30 kaderleden. Holle: “Dan gaan we het jubileum dunnetjes overdoen. En we gaan dapper verder waar we mee bezig zijn.”

Voor meer informatie: rbwierden.nl

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.