Verkeer
Stuur appje
Zoek

Ter Riet, Nieuw Enter Wierden: 'VDL-deal voor Almelo mooi, maar voelt weinig respectvol richting Wierden'

Cindy ter Riet
Cindy ter Riet, fractievoorzitter Nieuw Enter Wierden.
Beeld: Twente FM

De gemeente Almelo is blij met gegadigde VDL voor het XL Businesspark 2, vertelt wethouder Arjen Maathuis van de gemeente Almelo in het radioprogramma Twente wordt Wakker. Fractievoorzitter Cindy ter Riet van Nieuw Enter Wierden zet toch wat vraagtekens: “Ik zou op dit moment niet aan onze inwoners uit kunnen leggen wat Almelo aan het doen is.”

De gemeente Almelo en VDL Enabling Technologies Group Almelo BV sloten op 6 oktober 2023 een intentieovereenkomst voor afname van 10 tot 20 hectare bedrijfsgrond van VDL op XL Businesspark 2. Daarmee kijkt de gemeente Almelo alvast vooruit naar de overkant van het Twentekanaal, een gebied grenzend aan de gemeente Wierden. Nu nog agrarisch gebied, maar wel beoogd industrieterrein.

Tempo

Hoewel een deel van de beoogde grond van XL Businesspark 2 nog aangekocht moet worden is de gemeente Almelo al druk bezig met de plannen voor dit gebied. “De schop gaat in 2027 – 2028 in de grond. Het tempo zit er goed in en dat willen we ook graag zo houden”, benadrukt Maathuis.

“Grootschalige bedrijvigheid beter rond de stad, dan middenin beschermd coulissen landschap”

XL Businesspark staat voor ruimte voor grotere bedrijven, die elders in Twente niet op bedrijventerreinen terecht kunnen. Hoewel de discussie nogal eens gaat over de ‘verdozing’ van het landschap op zo’n bedrijfsterrein, wijst Maathuis op de werkgelegenheid die achter die bedrijfsmuren plaatsvindt. “Grootschaligheid van bedrijvigheid ga je ook in de toekomst steeds meer zien, en dan kun je dat het beste die rondom de stad concentreren, dan middenin het beschermd coulissen landschap tussen Tubbergen en Dinkelland.”

Constructief overleg

Wie straks wel uitkijken op en te maken hebben met het XL Businesspark 2 zijn inwoners van de gemeente Wierden. “Met de gemeente Wierden en ook Plaatselijk Belang Rectum-Ypelo zitten we gezamenlijk om tafel om te kijken naar de landschappelijke inpassing van XL Businesspark 2. Met omwonenden zijn we in constructief overleg over hoe dit park goed in te passen”, aldus Maathuis.
“Maar we zetten wel vervolgstappen. En daarbij hoort de intentieovereenkomst met VDL om daar 20 hectare aan bedrijventerrein af te nemen om uiteindelijk de werkgelegenheid te behouden voor de economie van de toekomst.”

Omgekeerde volgorde

“Ik zou op dit moment niet aan onze inwoners uit kunnen leggen wat Almelo aan het doen is”, zegt NEW-fractievoorzitter Cindy ter Riet in het programma Twente wordt Wakker. “We hebben afspraken gemaakt dat Plaatselijk Belang Rectum Ypelo en de gemeente Wierden mee aan tafel zitten om mee te spreken over een eventuele inrichting van het Businesspark. Dat is een proces dat loopt. Maar Almelo heeft nu een voorlopige deal gemaakt met VDL, waarbij gezegd wordt dat we goed in gesprek zijn met elkaar en dat het wel goed komt. Wat ons betreft is dit de omgekeerde volgorde.”

“Hoe zorgen we dat de overlast richting grondgebied van Wierden zo min mogelijk is?”

Ter Riet: “We hebben hierover nog geen informatie ontvangen vanuit ons college van B & W als het gaat of Plaatselijk Belang Rectum Ypelo zich hier ook achter kan scharen; dat er met elkaar in een voorstadium gesproken is over de kwalitatieve invulling van de omgeving. Hoe zorgen we dat de overlast van die omgeving richting grondgebied van Wierden zo min mogelijk is. Volgens mij zijn daar nog geen harde deals uitgekomen. Ik snap dat de deal voor Almelo erg mooi is, maar op dit moment voelt het weinig respectvol richting Wierden.”

“Je kunt wel samen kijken wat je daar hebben wilt en hoe je het inricht”

Het XL Businesspark 2 grenst aan de gemeente Wierden en is bedoeld voor grotere ondernemingen. De provincie Overijssel en de Twentse gemeenten maakten afspraken over waar het XL Businesspark moest komen.
Ter Riet: ‘’ Dit gebied is daarvoor aangewezen. Maar je kunt wel samen kijken wat je daar dan hebben wilt en hoe je het inricht. Ik denk dat dat precies is waar het nu misschien wel weer opnieuw misloopt vanuit Almelo.”

Stroomgebied Regge

“Het terrein komt in het stroomgebied van de Regge en in het zicht van het Ypelo. Onze inwoners hebben er daadwerkelijk mee van doen en die hebben straks het uitzicht op deze bedrijven. Ik vind dat absoluut rekening met hen gehouden moet worden”, aldus Ter Riet.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.