Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Van deceptie tot wereldkampioen met Solar Team Twente: ‘Voor ons geen gevaarlijke windvlagen, maar kamelen’

Het Solar Team Twente werd in 2021 voor het eerst wereldkampioen tijdens de Bridgestone World Solar Challenge. Achter het stuur zat toen oud-teamlid Paul Heineman. De editie was door corona niet gestart in Australië, maar het Noord-Afrikaanse Marokko. "We waren blij dat we ten minste ergens mochten racen", vertelt Heineman in de studio van 1Twente.

Het team kreeg een paar maanden voor de race te horen dat ze in Marokko zouden mogen starten. Dat was geen eenvoudige taak. "We kregen toestemming om in Marokko te starten en moesten dus halsoverkop de auto in orde maken," zegt de voormalige wereldkampioen. "De auto was afgesteld op lange afstanden en minimale hoogtemeters. Toen we naar Marokko gingen, moest de zonneauto opeens veel hoogtemeters maken. Gelukkig is het goed afgelopen."

Wereldkampioen

Voor de teamleden lagen er nog wel hele andere gevaren op de loer. "Voor ons waren het geen windvlagen die heel gevaarlijk waren, maar de kamelen." Het team kon ondanks de gevaren en de hoogte in Marokko toch victorie roepen toen ze de finish gepasseerd waren. "Het is dan niet in Australië, maar ik ben toch wereldkampioen geworden."

Rampeditie

Het studententeam revancheerde zich voor de dramatisch geëindigde editie van 2019 in Australië. Toen crashte de auto in de berm bij het inmiddels beruchte Cooper Pety. Die locatie Down Under is berucht om de enorme blootstelling aan harde winden.

Lees verder onder de afbeelding.


20231023 Solar Team Twente Crash 2019
Het team is in verslagenheid achtergebleven na de crash
Beeld: Jérôme Wassenaar

Die windstoten zorgde ervoor dat de auto in de berm raakte en over de kop vloog. "We hebben toen met het nieuwe team naar een oplossing gezocht. We kwamen tot de conclusie dat het dus echt door domme pech is gebeurt", aldus de latere wereldkampioen.

2021 vs 2023

Voor het voormalige zonneteam van 2021 was er ook een leuke uitdaging. Het team heeft onderling geracet tegen het team van de huidige editie. "We kregen de kans om in het Belgische Zolder tegen het nieuwe team te racen. Zij reden met onze wereldkampioenswagen en wij namen de auto uit 2019 mee." De race werd gewonnen door het team dat op dit moment in Australië is.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.