Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

PW en Sportclub Enschede spelen Diekman-derby op nieuw thuishonk (en zo gaan de andere sportclusters)

Sportpark Diekman Oost Rtv Oost Marc Willighagen
Sportpark Diekman-Oost, met op de voorgrond de velden van De Tubanters en vlak daarachter de nieuwe plek van PW en Sportclub Enschede.
Beeld: RTV Oost/Marc Willighagen

Ze waren buurmannen op sportpark Diekman-West en worden buurmannen op Diekman-Oost. De verhuizing van voetbalclubs PW en Sportclub Enschede is bijna rond. De eerste wedstrijd op het nieuwe complex wordt op zaterdag 4 november gespeeld en het is gelijk een bijzondere: de twee verenigingen nemen het dan namelijk tegen elkaar op.

PW en Sportclub Enschede zijn nu nog gehuisvest op sportpark Diekman-West, waarvan de velden tussen de Kuipersdijk en het Diekmanplein liggen. De verenigingen moeten er zo snel mogelijk weg, omdat FC Twente daar het nieuwe trainingscomplex wil bouwen. Het nieuwe onderkomen van beide clubs is een gebouw aan de J.J. van Deinselaan. PW gaat naar de voormalige kantine van Zuid-Eschmarke, Sportclub Enschede trekt in de ruimte die eerder werd gebruikt als kinderopvang en vergaderruimte van de wijkraad.

Nog wat likjes verf

Omdat de nieuwe thuisbasis van beide verenigingen op het Diekman-Oost ligt, blijft de zogeheten Diekman-derby dus gehandhaafd. De onderlinge wedstrijd wordt zaterdag 4 november om 14.30 uur gespeeld. "Het leek ons een mooi moment om te verhuizen naar het nieuwe clubgebouw", zegt PW-voorzitter Ben Snijders. "Het is niet de officiële opening, want er moet nog wel wat gebeuren, zoals verven. Maar dat kan ook als we er al in zitten. We zijn nu wel klaar op het Tiemeister (oude kantine, red.)."

De overgang vanuit Diekman-West had eigenlijk afgelopen zomer plaats moeten hebben, maar dat liep vertraging op door de renovatie van het clubgebouw. Sportclub Enschede is overigens nog niet klaar voor de verhuizing. Voorzitter Jan Bijvank hoopt dat dat voor het einde van het kalenderjaar gaat gebeuren. Daarna volgt er ook een officiële opening.

Vijf sportparken gaan dicht

De verhuizing van PW en Sportclub Enschede is onderdeel van de zogeheten sportclusters. De gemeente speelt de komende jaren vijf sportparken vrij, onder meer om te bezuinigen op het onderhoud en om andere ontwikkelingen zoals woningbouw mogelijk te maken. Binnen sportcluster Diekman zijn voetbalclub De Tubanters, handbalvereniging EHC'95 en frisbeeclub Disc Devils al gevestigd.

20230626 SVV Gemeenteraad Enschede sportclusters raadzaal Niels van den Berg Ernst Bergboer
Lees ook
Raad laat belofte varen: voetbalclub SVV moet toch gaan 'samenwonen' in Enschede-Zuid

In de zomer van 2024 komen daar de American footballers van Enschede Broncos, de beachhandballers van Twente'05 en de rugbyers van ERC'69 bij. De rugbyvereniging moet nog wel een nieuwe kantine bouwen op het Diekman en daarvoor is nog altijd geen omgevingsvergunning verleend.

Sportcluster Zuid op de rit

In Enschede-Zuid worden volop gesprekken gevoerd over het nieuwe sportcluster. De gemeenteraad heeft onlangs bepaald dat Victoria'28 en FC Aramea straks hun velden moeten delen met Achilles Enschede (nu Horstlindelaan) en SVV'91 (nu Wethouder Horstmanpark). Dat zou moeten gebeuren in een multifunctionele sportaccommodatie, ofwel MFSA.

Samen met ambtenaren en de wethouder hebben vertegenwoordigers van de clubs inspiratie opgedaan bij een complex in het Friese Burgum. "Het gaat goed met de samenwerking en we hebben al een serie gesprekken gevoerd", aldus Victoria-voorzitter Gerard Tenniglo. "De neuzen staan gelukkig nu dezelfde kant op."

Sobere uitvoering in Glanerbrug

In Glanerbrug zijn de hoge ambities vanuit de gemeente bijgesteld door de leden van de betreffende verenigingen. Het idee was dat ook hier een gezamenlijk clubgebouw zou ontstaan voor voetbalclubs Avanti-Wilskracht, Eilermark en Sportlust Glanerbrug met uiteindelijk een fusie tot gevolg.

Zoutendijk Ekersdijk
Lees ook
Leden stemmen tegen fusie van Glanerbrugse voetbalclubs, gesprek verder over verhuizing Sportlust

Bij Sportlust stemden de leden eerder deze maand voor die ontwikkeling, maar een meerderheid van de leden van Eilermark en Avanti houden het liever bij slechts het delen van het complex, als buurmannen dus. Dit betekent dat de gesprekken zich vanaf nu richten op de verhuizing van Sportlust, waarschijnlijk naar het complex van Eilermark aan de Ekersdijk.

Schreurserve in beginfase

Het vierde en laatste sportcluster waarover wordt gesproken is sportpark Schreurserve. Daar spelen sinds jaar en dag Sparta Enschede en Vosta naast elkaar, met elk hun eigen entree en clubgebouw. Het idee is dat ook op dit complex een gezamenlijk clubgebouw (MFSA) ontstaat, waarin ook voetbalverenigingen TVV en Phenix meedoen.

De onderzoeken in dit sportcluster staan nog relatief in de kinderschoenen. De Turkse Voetbalvereniging is inmiddels wel verhuisd van het Wethouder Horstmanpark naar Schreurserve. De club deelt de kantine met Sparta Enschede, dat niet op zondag voetbalt. Over een extra kunstgrasveld op het complex wordt nog nagedacht. De verhuizing van Phenix (nu Zuid Esmarkerrondweg) is nog niet rond.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.