Verkeer
Stuur appje
Zoek

Helletocht De Lutte al voor de 28e keer: ‘Dit keer ook lekker raggen door het centrum van het dorp'

Helletocht WCDL 1
Na afloop van de Helletocht in De Lutte wacht een warme kop soep
Beeld: Wielerclub De Lutte

“De Helletocht is voor veldrijders en dat zijn buitenmensen, die praten niet over slecht weer, maar over slechte kleding. Dus wil je deelnemen aan de Helletocht zal je gewoon even een regenjasje mee moeten nemen.” Aan het woord is Harry Heijdens namens de organiserende Wielerclub De Lutte van de mountainbike-, gravelbiketocht aanstaande zondag 29 oktober in en rond het dorp, die alweer voor de 28e keer wordt gehouden.

Bouwput

Opmerkelijk is dit jaar dat er door de ‘bouwput’ in het centrum wordt gefietst. De gemeente Losser is daar bezig met de herinrichting van het Lutterse centrum. “En dus kunnen de fietsers lekker raggen door het centrum van De Lutte, dat maakt het dit jaar wel extra speciaal”, aldus Heijdens. De wielerclub heeft daarover afspraken gemaakt met de gemeente en de aannemer.

Klimpartijen

“Bovendien heb je rondom De Lutte mooie vele klimpartijen zoals de De Tankenberg, De Hakenberg, De Paasberg en de Wilmersberg, die doen we allemaal aan. Maar ook de mooie natuurgebieden zoals de Boerskotten, Duivelshof en het Lutterzand.”

“Gravelbiken is de laatste tijd erg in opkomst, daarom hebben we het parcours daarop afgestemd”

De Helletocht, natuurlijk een afgeleide van De Hellehond, het symbool van De Lutte, is een veldtoertocht voor mountainbiker en de steeds populairder wordende gravelbikers. Heijdens: “Met name omdat die laatste groep erg in opkomst is hebben we de route daar ook op afgestemd.”

Nooit genoeg

Er wordt gefietst in drie afstanden, 30, 45 en 55 kilometer. “Bij de eerste afstand zie je hoofdzakelijk vaders en moeders fietsen met zoon of dochter en beginnende mountainbikers. De 45 kilometer is meer voor de getrainde fietsers, daar zitten ook alle klimpartijen in. En dan heb je nog de 55 kilometer voor de echte bikkels die nooit genoeg krijgen van het fietsen. Zo hebben we voor elk wat wils”, somt Heijdens op.

“Het kan een zware tocht worden maar na afloop wacht een kop soep”

Halverwege de route is een pauzeplek ingericht met ondersteuning en er rijdt een bus mee onderweg met een alarmnummer, die mensen kunnen bellen als ze in de problemen komen. “Het kan misschien een zware tocht worden maar dat geeft niet, want na afloop staat voor iedereen een kop erwten- of tomatensoep klaar. Er is gelegenheid om na afloop je fiets schoon te spuiten en er is zelfs een douchemogelijkheid. Niets kan je beletten om thuis te blijven”, besluit Heijdens.

Bij voorkeur vooraf aanmelden

De Nederlandse Toer Fiets Unie (NFTU) bekroonde de fietstocht in De Lutte daarom ook met twee sterren voor de goede organisatie en uitdagende route. Inschrijven voor de tocht kan voor de start bij de kantine van tennisvereniging Kardoes aan het Pastoor Rudingpad 14, van half negen tot tien uur. Maar de organisatie adviseert de deelnemers zich al van tevoren aan te melden in verband met de verwachte toeloop. Dat kan op de website wielerclubdelutte.nl.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.