Verkeer
Stuur appje
Zoek

Man die zwaar vuurwerk in Hengelose woning gooit vijf jaar achter de tralies

231026 aanslag hengelo RTV Oost
Door dit raam is het zware stuk vuurwerk naar binnen gegooid. Toen de bewoonster het wilde teruggooien, raakte ze zwaargewond.
Beeld: Politie

Een 26-jarige man moet vijf jaar de cel in, omdat hij een Cobra 6 door een slaapkamerruit gooide. Twee medeverdachten, die destijds minderjarig waren, zijn veroordeeld tot jeugddetentie en in één geval ook jeugd-tbs. Bij het incident verloor een vrouw haar halve hand, toen ze het vuurwerk oppakte.

Hoger dan de eis

De straf voor de 26-jarige man valt hoger uit dan de eis; het OM wilde hem 4,5 jaar achter de tralies. De 17-jarige verdachte is veroordeeld tot een jeugddetentie van 18 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk. De inmiddels 18-jarige verdachte is veroordeeld tot een jeugddetentie van 8 maanden en jeugd-tbs. Het drietal moet ook een schadevergoeding betalen van 15.000 euro.

Vingers kwijt

Het slachtoffer hoorde november vorig jaar 's avonds lawaai in haar slaapkamer. Toen ze ging kijken, zag ze dat een ruit was vernield en er illegaal vuurwerk op haar bed lag. Het ontplofte in haar hand, waardoor ze haar duim, wijsvinger en middelvinger verloor. Ook liep ze brandwonden op hoofd en hals op.

Nachtmerries

De impact op het slachtoffer is enorm, staat in de slachtofferverklaring die ze gaf. Niet alleen moet ze leren leven met een ernstige verminking van haar hand, ook is ze angstig bij het horen van harde knallen. Ze heeft last van nachtmerries en slapeloze nachten. Daarnaast heeft het haar veel wantrouwen en verdriet opgeleverd.

Buren

De mannen hebben ook buren in naast- en bovengelegen woningen in gevaar gebracht. Dit alles rekent de rechtbank hen zwaar aan. Waar de 26-jarige een hogere straf krijgt dan geëist, valt de straf van de 18-jarige jongen lager uit, omdat hij verminderd toerekeningsvatbaar is. Hij heeft een persoonlijkheidsstoornis en een langdurige behandeling is volgens de rechtbank noodzakelijk. Hij kreeg jeugd-tbs.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.