Verkeer
Stuur appje
Zoek

‘HersenKronkels’: Kraanvogels

Hersenkronkels Patrick olde Nordkamp
Beeld: Niels Wesselink

Het lijkt wel of we de herfst overslaan; de winter komt eraan. Kraanvogels, in grote V-vormen, vliegen af, niet aan. Herfstliefhebbers verlangen naar wandelingen over onverharde paden onder de intens getinte bladeren van onze inheemse bomen, met een bijbehorend zonnetje op hun bol. Om daarna nog even lekker op een terrasje een ‘bokje’ of andersoortig bijpassend drankje te nuttigen. Mijn gedachten gaan uit naar een Viognier; een bloemig, mooi droog, wit wijntje.

Waar mensen genieten van het kleurig geschakeerde bladerdek, vrezen anderen het vallen ervan, met alle gevolgen van dien. Als elk jaar weer die horden vogels in mooie vormen overvliegen denk ik; ‘wordt het een koude winter, waar gaat dit heen?’. Het is een jaarlijks terugkerend ritueel; de één gaat erop uit, de ander kruipt onder een steen.

Kortgeleden was het nog boven de twintig graden. In Oldenzaal werd deze weken al de kerstverlichting opgehangen in de winkelstraten. Tuincentrum Oosterik in Noord-Deurningen wil een hal bouwen met een permanente kerstshow. ‘Dat wordt een waar spektakel, mensen verlangen naar de Kerst het hele jaar door.’ Enige hoofdbrekens dringen zich bij me op.

Wat is er mis met onze seizoenen, met onze tradities? Mijn stamcafé in Oldenzaal brandt gelukkig geen terrasverwarmers meer, in tegenstelling tot veel aangrenzende uitspanningen. Is het buiten te koud? Dan ga je toch lekker binnen zitten bij een kaarsje aan de ‘Stammtisch’. Straks hebben we helemaal geen benul meer van tijd, van seizoenen, omdat we alles kunstmatig creëren. Vieren we Kerst en Carnaval in de zomer en de Oldenzaalse ‘Boeskool’ in de winter.

Gelukkig hebben we dan nog de mooie, niets verbloemende Twentse natuur om ons heen; de reddende engel. Wandel, fiets, recreëer, want de natuur liegt niet. Haal de blossen op je wangen, en geniet na afloop of tussendoor in warme jas en stevige schoenen met een muntthee, warme choco, koffie, ’bokje’ of glaasje Viognier, op een onverwarmd buitenterras van de geneugten van het herfstseizoen. Want straks op wintersport zijn er toch ook geen heaters? Dan zou er nog meer sneeuw smelten.

En de Kerst? Ach, ook die komt vanzelf. Vraag maar aan de Twentse midwinterhoornblazers én aan de overtrekkende kraanvogels…

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.