Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Jeroen was tien jaar lid van Solar Team Twente voor hij wereldkampioen werd: ‘Dit jaar kon ik niet mee door m’n zoontje’

Solar Team Twente heeft om de editie een enthousiast team dat de uitdaging aangaat om met zijn eigengebouwde zonneauto een gooi te doen naar het WK in Australië. Jeroen Houwers zat tien jaar bij het team en is daarmee het langst dienende lid, maar deed dit jaar voor het eerst niet mee.

Houwers deed in de editie van 2011 mee, waarna een ernstige zonneauto-verslaving volgde. Uiteindelijk deed hij vijf keer mee aan de race in Australië. Na tien jaar bij Solar Team Twente werd het voormalige teamlid voor het eerst wereldkampioen in Marokko. "Ik had gezegd dat ik voor mijn dertigste wereldkampioen wilde worden", aldus Houwers. “Dat gebeurde echter pas toen ik 32 werd.”

Problemen oplossen

De specialiteit van Houwers is voornamelijk het oplossen van problemen. "Als er een ongeluk gebeurt of iets anders met de zonneauto, probeer ik samen met het team de situatie in goede banen te leiden", zegt het voormalige teamlid. "Helaas heb ik dat in de afgelopen edities vaker moeten doen." Hiermee doelt hij op de crash in 2019 en lekke banden die in eerdere edities voorkwamen.

Kleinste Solar Team fan

Dit jaar is de eerste keer dat Houwers niet mee is sinds 2011. De oorzaak is geen vervelende. “Ik heb zes maand geleden een zoontje gekregen”, zegt hij lachend. “Als ik richting Australië zou gaan, heb ik binnen een paar stappen mijn vriendin boos.”

Met zijn baby heeft hij wel meteen de jongste fan van Solar Team Twente in huis. “Mijn vriendin heeft een oud shirt van mij verknipt en die kan de kleine nu aan.” Doordat Houwers nu vader is geworden, beleeft hij de race in Australië anders dan daarvoor. “Ik kijk het nu vanuit mijn bed. Dat maakt het spannend, omdat je de situaties slecht in kan schatten.”

Spannende editie

In 2015 deed Houwers ook mee met het WK voor zonneauto’s. Dat leverde uiteindelijk een tweede plaats op, na een bijzondere eindfase. “Normaal rijdt het team met een konvooi rondom de zonneauto’s, maar dit keer was het zonneauto tegen zonneauto en moesten de andere voertuigen ruimte maken voor onze tweestrijd”, legt hij uit. “We hadden een nek-aan-nekstrijd met de grote rivaal uit Delft. Die won uiteindelijk op drie minuten voorsprong.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.