Verkeer
Stuur appje
Zoek

'Kuiern' in het plat door speciale boerenstraat tijdens Sunte Mart'n in Wierden

Sunte Martn 2019
Beeld: Sunte Mart'n Wierden

De Historische Kring Wierden heeft een dialectgroep in het leven geroepen. “Wij zijn al lang bezig met streektaal en dialect, want dit mag niet verdwijnen. Dat zou doodzonde zijn”, vertelt Ria Broeze, lid van de Historische Kring Wierden, tijdens het ochtendprogramma van Twente FM.

De dialectgroep bezoekt verzorgingshuizen in de gemeente: “Wanneer ik begin te spreken in het dialect, begrijpen veel bewoners mij meteen. Dat is prachtig om te zien", zegt Broeze. Naast de bezoeken aan de verzorgingshuizen, organiseert de stichting ook tentoonstellingen met een daaraan sluitende ‘kuieravond’. “We praten graag met mensen over hun hobby's en wat hun bezighoudt", lacht Broeze.

Sunte Mart'n

Komend weekend, tijdens de jaarlijkse Sunte Mart'n markt in Wierden, zal er een speciale boerenstraat zijn. “Hier kunnen bezoekers echte 'boerse' producten halen zoals aardappels, kalfsvlees en uien. In deze straat kunnen ze met ons in het plat praten”, vertelt Broeze. Op deze markt zal ook een tent van Station KPN staan, waarin piratenmuziek wordt gedraaid en alleen maar in het dialect wordt gesproken.

“We hopen dat het dialect net als andere talen opgenomen kan worden in het lesprogramma”

De groep hoopt de streektaal bij de basisscholen in het lesprogramma te krijgen. “We hebben boekjes gemaakt, maar we willen natuurlijk dat het net als Nederlands en Engels in het programma opgenomen kan worden”, benoemt Broeze. De dialectgroep wil zo de Twentse taal levend houden onder de jongere doelgroep. “We zijn daar druk mee bezig”, sluit Broeze af.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.