Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Twee ‘Erfgoed Starters’ gezocht ter voorbereiding verhuizing Stedelijk Museum Almelo

Photography 02 ALMELO 7607 CA Het Kolkje 12
De nieuwe locatie voor het Stedelijk Museum aan de Grotestraat
Beeld: Stedelijk Museum Almelo

Het Stedelijk Museum Almelo zoekt een collectiebeheerder en een medewerker Educatie en Publieksbereik. Dankzij het Mondriaan Fonds kunnen deze twee ‘Erfgoed Starters’ worden aangenomen. En dat komt goed uit, want het museum gaat het nog druk krijgen met de verhuizing die voor de deur staat.

Het gaat om twee tijdelijke functies en de sollicitanten mogen niet té veel ervaring hebben, maximaal vijf jaar. De vacatures zijn bedoeld om starters in de sector een kans te geven zich te ontwikkelen. Directeur Sigrid Ivo: “De medewerkers brengen straks kennis en ervaring mee, maar ook een frisse blik. Dat heeft het museum nodig, zeker nu we gaan verhuizen.”

Verhuizing naar Hofkeshuis

Stedelijk Museum Almelo gaat verhuizen naar het Hofkeshuis, een historisch pand aan de Grotestraat. Het huis werd gekocht door de gemeente, zodat het museum intrek kon nemen in de vier keer zo grote locatie. Daardoor is er meer ruimte voor educatie- en publieksactiviteiten. De verhuizing vindt plaats in 2025. Eerder werd gesproken van eind 2024, maar nu wordt uitgegaan van het jaar erop.

Whats App Image 2023 04 21 at 14 06 20
Lees ook
Stedelijk Museum Almelo ziet kans schoon om te verhuizen: ‘Droom die uitkomt’

Collectiebeheerder

De collectie van het museum moet natuurlijk mee met de verhuizing. Hoe dat proces verloopt, mag de nieuwe nog te selecteren collectiebeheerder bedenken. Bovendien moet er nagedacht worden over collectieregistratie en de nieuwe depotinrichting. Het museum zegt zelf veel inhoudelijke kennis te hebben over de collectie, maar over de juiste wijze van verpakken en depotinrichting ontbreekt de informatie. Deze uitdaging is weggelegd voor een van de Erfgoed Starters.

Impressie inrichting Stedelijk Museum Almelo 2
Een impressie van de nieuwe inrichting van het museum in het Hofkeshuis
Beeld: Stedelijk Museum Almelo

Educatie en publieksbereik

Omdat er in het nieuwe museum ruimte is voor grotere activiteiten, is een medewerker Educatie en Publieksbereik gezocht. Volgens het Stedelijk Museum Almelo dit ‘een unieke kans en uitdaging om nieuwe programma’s op te zetten’. Er is genoeg ruimte voor creatieve inbreng. Aan de Erfgoed Starter de taak om ook jongeren aan te spreken met nog te bedenken activiteiten.

icon_main_info_white_glyph

Mondriaan Fonds

Het Mondriaan Fonds is één van de zes Rijkscultuurfondsen. Het fonds noemt zichzelf financier en aanjager van de beeldende kunst- en erfgoedsector in Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk en investeert in culturele makers, instellingen en projecten investeert. Per jaar investeert de geldschieter 35 miljoen euro in projecten, activiteiten en programma’s van bijna 1.100 aanvragers. Jaarlijks worden er meer dan 2.800 subsidieaanvragen ingediend.

75 Erfgoed Starters

Door heel Nederland zijn er 75 Erfgoed Starter functies gefinancierd dankzij het Mondriaan Fonds. Daar was drie miljoen beschikbaar voor gesteld. Organisaties konden een bijdrage vragen van 40.000 euro voor het in dienst nemen van een starter die minder dan vijf jaar werkervaring in de erfgoed- en/of beeldende kunstsector heeft. Deze regeling komt voor uit een hoofdlijnenbrief van de Staatssecretaris van Cultuur en Media. Daarin licht zij toe dat het ministerie extra middelen vrijmaakt om herstel, vernieuwing en groei in de sector te stimuleren.

Solliciteren

Voor beide vacatures moet gesolliciteerd worden middels een motivatiebrief en cv die verstuurd kunnen worden naar [email protected] ter attentie van mevrouw S.A. Ivo, directeur. Meer informatie vind je op de website van het Stedelijk Museum Almelo. De functies zijn voor maximaal 23 maanden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.