Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Oude Rijkskweekschool Hengelo gaat opnieuw in de verkoop

Rijkskweekschool paul krugerstraat hengelo 2023 1twente
Beeld: 1Twente

Het gebouw van de voormalige Rijkskweekschool aan de Paul Krugerstraat in Hengelo gaat opnieuw de verkoop in. Tijdens de verkoopprocedure kunnen gegadigden plannen voor het oude pand indienen bij de gemeente Hengelo. In 2022 werd het plan voor een zorgcentrum van tafel geveegd en werd de verkoopovereenkomst uit 2019 geannuleerd.

Momenteel zit er een maatschappelijk bestemmingsplan met een schoolfunctie op het pand. De gemeente geeft aan bereid te zijn om het bestemmingsplan te wijzigen, mits het plan past binnen de omgeving en een toegevoegde waarde is. Een eventuele woonfunctie is mogelijk. Eerder bijvoorbeeld werd de Ariënsschool omgebouwd tot een appartementencomplex.

Explorius

In 2019 werd er al een vergelijkbare verkoopprocedure ingezet. Explorius Vastgoedontwikkeling werd het gebouw gegund en deze ontwikkelaar wilde er samen met zorginstellinge Het Gastenhuys een woonzorgcentrum ontwikkelen voor zorgbehoevende ouderen. Het plan strandde uiteindelijk en in 2022 werd de verkoopovereenkomst geannuleerd.

Wonen

Volgens de gemeente was het in 2019 niet mogelijk om in het pand woningen te bouwen, omdat de Provincie Overijssel toen slechts beperkt woningbouw toestond in de regio vanwege de dalende inwoneraantallen. In 2020 werd deze maatregel van tafel geveegd om het oplopende woningtekort aan te pakken.

Twee fases

Het verkoopproces wordt in twee fases gedaan en is vergelijkbaar met de procedure van de verkoop van villa Markant en de Storkbieb, twee gemeentelijke monumenten. Op de procedure rond de bieb aan de Vondelstraat kwam overigens veel kritiek; vanwege de huidige rechtsgang wordt hier nog altijd niet gebouwd.

De Rijkskweekschool heeft overigens geen monumentenstatus. Dat zal aanpassingen aan en in het gebouw makkelijker maken. Wel zal de Erfgoedcommissie vooraf om advies gevraagd worden, omdat het gebouw is aangemerkt als 'waardevol pand'.

Inzendingen

Eerst wordt er goed naar de inzendingen gekeken: ‘In de eerste fase, de selectiefase, zal een beoordeling plaatsvinden op basis van de visie op het object, beoordeling van het financiële kader en referenties van vergelijkbare projecten van inschrijver’, schrijft het college aan de gemeenteraad. Een selectiecommissie kijkt welke ideeën er doorgaan naar de volgende ronde.

Kwaliteit boven prijs

Het plan wordt in de tweede fase inhoudelijk beoordeeld: kwaliteit telt voor zestig procent mee en de prijs telt voor veertig procent mee. Het plan moet ‘onderscheidend en een aanvullende waarde zijn’, respect voor de historische waarde van het pand en het bouwplan moet passen binnen de omgeving. Ook moet er parkeergelegenheid zijn op het eigen terrein, om zo parkeeroverlast te voorkomen.

De gemeente Hengelo hoopt in de zomer van 2024 een nieuwe eigenaar te hebben gekozen. Tot de verkoop formeel is geregeld, zal het pand antikraak worden bewoond via vastgoedbeheerder Ad Hoc.

  • Rijkskweekschool paul krugerstraat hengelo totaal 2 1twente
    Beeld: 1Twente
  • Rijkskweekschool paul krugerstraat hengelo ingang 2023 1twente
    Beeld: 1Twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.