Verkeer
Stuur appje
Zoek

Onderzoek naar integratie en cultuureducatie op school voor nieuwkomers in Oldenzaal

Waar het ooit begon met klassen voor kinderen van statushouders, is dit inmiddels uitgegroeid tot een nieuwe basisschool in Oldenzaal. Basisschool De Regenboog is dit jaar geopend op de locatie Potskampstraat van het Twents Carmel College. Deze dinsdag is het startschot gegeven voor een KunstLAB op de school. In dit laboratorium vindt een jaar lang onderzoek plaats naar integratie en cultuureducatie.

“Het wordt een reis waarvan we de eindbestemming nog niet weten”, vertelt directeur Benno de Graaf in zijn speech tijdens de opening. In samenwerking met het Rijnbrink Lab onderzoekt de school een jaar lang hoe kunst en culturele activiteiten bij kunnen dragen aan de integratie van de leerlingen. “Op deze school vangen we kinderen op van statushouders”, legt de directeur uit.

Logo

Hoewel de school al sinds 4 september actief is, had deze nog niet een eigen logo. Tijdens het officiële startschot van het KunstLAB onthult de school ook haar nieuwe logo. “Het logo, met de nadruk op ‘oog’, willen we mee laten zien dat wij oog hebben voor iedereen; en dat vinden wij het belangrijkst”, zegt De Graaf.

Onderzoek

“Als we het hebben over het woord ‘integratie’, dan zijn er tien verschillende betekenissen”, benoemt De Graaf. Door een jaar lang onderzoek te doen naar integratie en cultuureducatie hopen de organisaties antwoord te geven op deze vraag. “Misschien moeten we op het gebied van integratie zelf wel ons gedachtegoed veranderen.”

“Basisscholen uit Denekamp en Oldenzaal zullen het onderzoek gaan volgen”

Naast basisschool De Regenboog, waar het KunstLAB gehuisvest is, zijn er ook twee basisscholen die de ontwikkelingen van het onderzoek op de voet volgen. “Basisscholen de Leemstee uit Oldenzaal en de Veldkamp uit Denekamp zullen het onderzoek gaan volgen”, vertelt de directeur. De scholen doen dit in het kader van kennisdeling.

11 1 23 Kunst LAB gedicht en taart
Beeld: Roos Evers

Gedicht

Tijdens het feestelijke startschot was er ook nog podium voor dichter Brahma T. Ramsodit. “We hoorden een prachtig gedicht van hem op de radio, waarna we gelijk contact met hem gezocht hebben”, vertelt KunstLAB-coach Renée Nieuwenstein, tijdens haar speech.

‘Laten we gaan buiten spelen. Buiten onze comfortzone. Buiten ons eigen ik. In het onbekende schuilt een thuis. Dat ook het jouwe is,’ eindigt het gedicht.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.