Verkeer
Stuur appje
Zoek

Gemeente plaatst circa 26 ondergrondse bioboxen bij hoogbouw in Losser

Jamie van Essen
Jaimi van Essen, wethouder gemeente Losser.
Beeld: N. Wesselink

Op zo’n 26 locaties in Losser worden bioboxen geplaatst. “Inwoners die in appartementen wonen kunnen dan ook hun groenafval kwijt”, zegt wethouder Jaime van Essen in het radioprogramma Twente wordt Wakker.

De bioboxen worden geplaatst in de buurt van hoogbouw in Losser. “Bewoners van appartementen wilden wel meedoen aan het scheiden van afval, maar wisten niet waar ze met het groenafval naar toe moesten. Zij mochten dat bij in de grijze container doen en kregen dan een beetje korting op het tarief”, aldus de wethouder. “Maar het voelt niet goed en is ook niet de bedoeling.”

Toegangssysteem

Vandaar het besluit van het college om over te gaan tot het plaatsen van ondergrondse bioboxen.
De box bestaat uit een metalen behuizing met daarin een minicontainer van 240 liter. Aan de bovenkant bevindt zich een inwerptrommel met een inhoud van 10 liter. Huishoudens kunnen zo regelmatig kleine hoeveelheden etensresten wegbrengen. De box is net als de ondergrondse restafvalcontainers voorzien van een toegangssysteem.

Locaties

Burgemeester en wethouders maken samen met Twente Milieu en woningcorporatie Domijn een plan waar de bioboxen komen te staan. Voorlopig gaat de gemeente uit van ongeveer 26 locaties. Omwonenden worden onder meer door een informatiebord van de beoogde locatie op de hoogte gebracht. Zij krijgen ook de gelegenheid om een inspraakreactie te geven. De inspraakreacties betrekken burgemeester en wethouders bij het definitieve besluit.

Het is de bedoeling dat de bioboxen rond de zomer van 2024 worden geplaatst.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.