Verkeer
Stuur appje
Zoek

Wethouder Oosterboek bezoekt pleeggezin in Overdinkel: 'Pleegouders zijn van onschatbare waarde'

Pleegmoeder Saskia met dochters Lizzy en Zoë
Pleegmoeder Saskia met dochters Lizzy en Zoë.
Beeld: Gemeente Losser

“Pleegouders zijn van onschatbare waarde”, benadrukt wethouder Marian Oosterbroek tijdens een bezoek aan het gezin van pleegmoeder Saskia uit Overdinkel. Deze week is het de Week van de Pleegzorg, en de gemeente Losser wil daar aandacht aan besteden.

Saskia en haar dochters Lizzy en Zoë (beide 15) hebben sinds 2020 een pleegzoontje en -broertje in huis.
Saskia werd via via gevraagd om pleegmoeder te worden. “Ik heb dit toen met mijn dochters overlegd. ‘Als wij iets kunnen betekenen voor zo’n klein mannetje dan moeten we dit doen met elkaar’ dachten we al heel snel.”

“Laatst was hij een huisje aan het tekenen. ‘Daar ga ik later wonen, en jij mag altijd bij mij komen’ zei hij”

Pleegzorg kent zijn uitdagingen. Toch vertelt Saskia dat ze het zo over zou doen. “Als een kindje in een korte tijd al op veel plekken heeft gewoond, dan kan het bijvoorbeeld hechtingsproblemen hebben. Je weet dan niet gelijk hoe je zo’n kleintje moet helpen. Maar door aandacht en liefde te geven, groeit het vertrouwen. Laatst was hij een huisje aan het tekenen. ‘Daar ga ik later wonen, en jij mag altijd bij mij komen’ zei hij. Op zo’n moment merk je dat hij je accepteert.”

Open armen

Saskia: “Als ik zie hoe hij opgebloeid is dan ben ik gewoon ongelofelijk trots. Dat is ook dankzij mijn dochters en de mensen in de buurt en onze familie. Wij hebben hem allemaal met open armen en veel liefde ontvangen. De meiden willen er zelfs nog wel een pleegkindje bij.”

Ons broertje

Lizzy en Zoë staan altijd klaar voor hun pleegbroertje. Lizzy en Zoë: “Hij voelt echt als ons broertje. We passen op hem of we brengen hem naar bed. Het is gezellig en leuk. We zouden nog wel meer pleegbroertjes en -zusjes willen.”

“Een veilige en liefdevolle basis maakt écht het verschil”
Wethouder Oosterbroek brengt bezoek aan pleeggezin
Wethouder Marian Oosterbroek.
Beeld: Gemeente Losser

Waardering

Wethouder Oosterbroek bracht tijdens haar bezoek deze week als blijk van waardering een mooi boeket mee. “Alle kinderen in onze gemeente verdienen het om op te groeien in een fijn gezin waar ze rust vinden en zich kunnen ontwikkelen. Daarom zijn pleegouders van onschatbare waarde. Een veilige en liefdevolle basis maakt écht het verschil. Een blijk van waardering is dan ook zeker op zijn plaats.”

“Er komt veel bij kijken. Zorg voor een goed vangnet om je heen”

Meteen doen

Op dit moment is er nog een groot tekort aan pleeggezinnen in Twente. Saskia: “Mocht je overwegen om ook pleegouder te worden, dan zou ik zeggen: gewoon meteen doen. Elk kind heeft recht op een stabiele thuissituatie en hoe meer mensen daaraan bij kunnen dragen hoe beter. Toch moet je het ook niet onderschatten. Er komt veel bij kijken. Zorg voor een goed vangnet om je heen. Je leert er een hoop van en je krijgt er zoveel liefde voor terug. Dit kleine mannetje is echt een aanvulling bij ons thuis.”

Ondersteuning

De gemeente Losser is op zoek naar mensen die in hun gezin ruimte hebben voor één of meer kinderen. Alle pleeggezinnen worden ondersteund door een professionele organisatie. In de gemeente Losser bieden op dit moment Jarabee, William Schrikker en Trias deze ondersteuning.

icon_main_info_white_glyph

Informatiebijeenkomst

Geïnteresseerd en op zoek naar meer informatie? Neem vrijblijvend contact op met het toegangsteam Werk, inkomen, jeugd en zorg (wijz) van de gemeente Losser, telefoon 053 -537 7400, e-mail: mail [email protected]. Daarnaast houdt Jarabee op 14 november een informatiebijeenkomst over pleegzorg in haar pand aan de Helene Mercierweg 5 in Hengelo, van 19.30 tot 21.30 uur; inloop vanaf 19.15 uur. Aanmelden kan via [email protected]

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.