Verkeer
Stuur appje
Zoek

Heel weekend Sunte Mart'n in Wierden: 'Markt met een knipoog naar het verleden'

Sunte Martn 2019
Beeld: Sunte Mart'n Wierden

Wierden is klaar voor Sunte Mart’n, vertelt marktmeester Johnny Jansen in het radioprogramma Twente wordt Wakker. Een boordevol programma, dat vrijdagavond begint met de Jennechiesmarkt, met als hoogtepunt de Sunte Mart’nmarkt op maandag 6 november.

Het programma start vanavond met een lampionoptocht en een Jennechiesmarkt. “Aan die lampionoptocht doen zo’n 700 tot 800 kinderen aan mee.”
Dan is er vanavond ook de Jennechiesmarkt. Jongens en meiden krijgen aan het begin een nummer, en moeten bij de andere sekse het passende nummer zien te vinden. Het koppel dat daar het eerst in slaagt, is het Jennechieskoppel van het jaar.

Bij de stichting KPN is alles te beleven op het gebied van muziek en platen draaien, en dat begint vanavond met een daverende show. Zaterdagmiddag is een deze tent een kindermiddag.

“Koeien worden op de markt verhandeld met bieden en handjeklap. Kinderen kennen dat niet eens meer”

De Sint Maartenmaandag is een Sint Maartenweekend geworden. Maar het hoogtepunt is en blijft de eerste maandag van november, Sunte Mart’n.

Warenmarkt

De oorspronkelijke koeienmarkt is in de ruim anderhalve eeuw van het bestaan van de markt vervangen door een grote warenmarkt. “Hoewel, de koeien staan er ook nog”, zegt Jansen. “En die worden maandagmorgen op de markt verhandeld met bieden en handjeklap. Kinderen kennen dat niet eens meer.”

Tractoren en treinen

Jansen: “Sunte Mart'n heeft dit jaar nog meer kramen, een agrarische belevingsstraat, tractoren, ponyrijden, minitrekkers voor de jeugd, modelbouwtreinen, oude brommers, teveel om op te noemen. Een markt met een knipoog naar het verleden.”

Voor het complete programma: www.suntemartn.nl

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.