Verkeer
Stuur appje
Zoek

Geen Zwarte Pieten bij intocht in Albergen omdat KOZP dreigt met demonstratie

Piet
Beeld: rtvnot

In Albergen lopen tijdens de Sinterklaasintocht alleen nog roetveegpieten mee. Dat heeft het organisatiecomité van de intocht besloten. Aanleiding voor het besluit is een mededeling van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) dat Albergen op een lijst staat van potentiële gemeenten waar dit jaar gedemonstreerd wordt tegen Zwart Piet.

Bijna twee weken geleden maakte KOZP via Facebook de eerste drie plaatsen bekend die mogelijk in aanmerking komen voor een KOZP-protest. Naast Aruba en Rijswijk prijkte ook Albergen op dat lijstje. De andere zeventien gemeenten werden nog niet bekendgemaakt. Dat is tot op heden ook nog niet gebeurd.

Zorgen

De mededeling van KOZP leidde tot zorgen binnen de organisatie van de intocht in Albergen. "Het brengt heel wat teweeg", zei toen een woordvoerder, die aangaf dat de organisatie bij elkaar zou komen om de situatie te bespreken. Volgens de organisatie lopen in Albergen, naast roetveegpieten, nog Zwarte Pieten rond bij de intocht om herkenning te voorkomen

Dat is inmiddels gebeurd. Besloten is dat er geen Zwarte Pieten meelopen bij de intocht in het kerkdorp van de gemeente Tubbergen. "We willen het zo goed mogelijk aanpakken", zegt de woordvoerder van de organisatie, die in feite is gezwicht voor de dreiging van KOZP. "Wij willen geen protest. We gaan het in een andere vorm doen.

"Dat betekent dus enkel roetveegpieten. Ondanks het risico dat roetveegpieten die meelopen herkend worden door eigen kinderen of kinderen van familie of vrienden. Dat lijkt nu niet meer te voorkomen. "We geven ze gewoon heel veel roetvegen."

Geen contact

Of het besluit van de organisatie betekent dat KOZP Albergen van de lijst met genomineerde gemeenten afvoert, kan de woordvoerder van de organisatie niet zeggen. Er is geen contact geweest met KOZP.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.