Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Oekraïners en statushouders sloopwoningen Nijverheid moeten in mei verhuizen

Mariastraat googlemaps
Beeld: Google Maps

Oekraïense vluchtelingen en statushouders die in de sloopwoningen aan de Mariastraat, Geerdinksweg, Wilderinksstraat en Krabbenbosweg wonen moeten voor 1 mei 2024 naar een andere opvangplek. Dat meldt het college van burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad. De Oekraïense bewoners worden overgeplaatst naar de centrale opvang aan de Hazeweg, terwijl Welbions de lastige taak heeft vervangende woonruimte te moeten zoeken voor de statushouders.

De sloop van de woningen is al meerdere keren uitgesteld, maar in het voorjaar gaan de woningen dan ook echt tegen de vlakte. Nu moeten de ruim tweehonderd vluchtelingen uit Oekraïne naar de opvang bij de Hazeweg, maar de gemeente verwacht dat niet iedereen daar gebruik van gaat maken en zelf op zoek gaan naar een alternatief.

Sloopvergunning

Vorige week is er officieel een sloopvergunning aangevraagd door woningcorporatie Welbions. De bewoners zijn eind vorige week geïnformeerd middels een brief. “Zodra bewoners hun woning verlaten, wordt deze niet opnieuw in gebruik genomen. Het uitfaseren van het gebruik van de woningen zal de komende tijd zichtbaar worden”, schrijft het college in de brief.

Opvang still stadskantoorhengelo
Lees ook
Tien maanden opvang Oekraïners in Hengelo: 'Behoefte aan psychische zorg'

Flinke opgave

Ook het handjevol statushouders, dat ook in een aantal van de woningen woont, moeten een nieuwe plek krijgen: “Welbions staat voor een forse opgave om alle statushouders die op dit moment in de Nijverheid wonen te herhuisvesten”, aldus de gemeente. Het huisvesten van asielzoekers met een verblijfsvergunning blijft lastig voor de gemeente door het gebrek aan woningen.

icon_main_info_white_glyph

Opvang in Hengelo

De gemeente Hengelo vangt momenteel 470 Oekraïners op: 200 personen in de Nijverheid en 270 in de opvang aan de Hazeweg. Ook verblijven er 155 asielzoekers in het voormalige stadskantoor, naast de andere 250 asielzoekers die in het azc Hooghagen verblijven. Daarmee voldoet Hengelo, volgens het college, ruim aan de landelijke en regionale doelstellingen. Het plaatsen van statushouders verloopt moeizamer.

Nijverheid

De woningen in de Nijverheid zijn al een paar jaar onderwerp van gesprek in de politiek en daarbuiten. Eerst kwam er weerstand toen Welbions in 2019 aankondigde de huizen te willen slopen voor nieuwbouw. De SP sprong destijds op de barricades om de sloop te voorkomen, wat uiteindelijk niets opleverde.

Huurders kregen nieuwe woonruimte aangeboden en de woningen werden een tijd anti-kraak bewoond door starters en studenten. Toen in februari 2022 de oorlog in Oekraïne uitbrak, had de gemeente snel opvangplekken nodig. De antikraak-bewoners moesten plaats maken en in april van dat jaar kregen de eerste vluchtelingen de sleutel. Een paar keer werd de sloopdatum uitgesteld, maar nu komt de sloop er toch aan.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.