Verkeer
Stuur appje
Zoek

Wethouder Jimme Nordkamp, Losser: ‘Goed gevoel over de toekomst van Steenfabriek De Werklust’

Jimme Nordkamp 1
Jimme Nordkamp, wethouder gemeente Losser
Beeld: Gemeente Losser

De gemeente Losser draagt 125.00 euro bij voor onderhoud en restauratie van Steenfabriek De Werklust. De eerdere terugkoopverplichting van de fabriek door de gemeente is van tafel en als de gemeenteraad akkoord gaat komt er ook een bierbrouwerij in het complex.

Problemen

Een eerdere subsidieaanvraag van 200.000 euro van eigenaar BOEi voor onderhoud van de steenfabriek, in mei 2023, kreeg geen groen licht van de gemeenteraad.
Eerder in dat jaar bleken er problemen te zijn gerezen tussen eigenaar BOEi en de huurder, stichting Steenfabriek De Werklust. De vrijwilligers van De Werklust vonden dat er naar hen toe niet goed gecommuniceerd werd en wilden dat de gemeente weer eigenaar van de fabriek werd, ook al omdat BOEi plannen had om een bierbrouwerij op het terrein te vestigen.

“Zowel eigenaar BOEi als huurder stichting Steenfabriek De Werklust hebben water bij de wijn gedaan”

In gesprekken tussen de gemeente, BOEi en De Werklust kwam men nader tot elkaar. “Zowel eigenaar BOEi als huurder stichting Steenfabriek De Werklust hebben water bij de wijn gedaan. Er is nu een deal gesloten en als gemeente dragen we daar maximaal 125.000 euro aan bij”, zegt wethouder Jimme Nordkamp.

Terugkoopverplichting

Nordkamp is blij dat de gemeente van de terugkoopverplichting van de steenfabriek af is. “Dat is niet onze corebusiness. Dat kunnen we gewoon niet als gemeente. Je loopt er financiële risico’s mee. Maar los van dat je dat financieel niet wil is het ook qua potentie van locatie veel beter dat je daar mensen hebt zitten die daar bij betrokken zijn, zoals de vrijwilligers van Werklust. En dat je er een organisatie hebt zitten die ervaring heeft met industrieel erfgoed, zoals BOEi.”

“De komst van de bierbrouwerij biedt mogelijkheden voor meer toeristische ontwikkeling”

Bierbrouwerij

Onderdeel van de overeenkomst vormt de komst van een bierbrouwerij naar het complex van de Steenfabriek.
Nordkamp: “Het college heeft nu een goed gevoel over de toekomstige ontwikkeling van de steenfabriek. Onder andere de komst van de bierbrouwerij biedt mogelijkheden voor meer toeristische ontwikkeling.”

Raad beslist

De gemeenteraad moet nog wel beslissen over de deal èn over het voorstel over de ruimtelijke procedure om een bierbrouwerij mogelijk te maken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.