Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Twentse politici op weg naar het Binnenhof: Jimme Nordkamp (GroenLinks-PvdA)

Wie zijn de Twentse kandidaat-Kamerleden voor de verkiezingen, later deze maand? Wat zijn hun idealen, wat lonkt er voor hen aan de Haagse horizon en wat heeft Twente daar aan? TwenteFM en 1Twente lichten hun doopceel. In een persoonlijke ontmoeting in het Arboretum in De Lutte en een aanvullend artikel. In deze aflevering: Jimme Nordkamp, op dit moment PvdA-wethouder in Losser.

Nordkamp (27) werd, na de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar, de jongste wethouder van Twente. In Losser, om precies te zijn. Daarvoor was hij - niet minder jong - fractievoorzitter van de PvdA in diezelfde plaats. De kandidatencommissie van de nieuwe ‘roodgroene beweging’ prees zijn authenticiteit en fêteerde hem met een 24ste plek op de lijst.

Het recht van de sterkste bestrijden

In de laatste peilingen staat de linkse combinatie onder leiding van Frans Timmermans op zo’n 22 zetels. Bij regeringsdeelname zit een zetel voor Nordkamp er dik in, als de stemming in het land zo blijft. In het geval GroenLinks-PvdA oppositiebankjes gaat bezetten, wordt het kiele-kiele.

Nordkamp wordt een ‘zichtbare en benaderbare bestuurder’ genoemd, die sociale vooruitgang en een groene toekomst nastreeft. Er moet, zo staat te lezen in zijn biografie op de site van de verenigde linkse partijen, een andere wind door Nederland waaien; het recht van de sterkste moet worden bestreden, algemeen belang gaat boven individueel belang en de lange boven de korte termijn.

‘Je moet aan de knoppen zitten’

Dat Nordkamp uit Twente komt, is overduidelijk: zijn tongval en onderkoelde wijze van uitdrukken zijn onmiskenbaar. Het rode sjaaltje is niet toevallig onder de kraag van zijn jas gestoken. Het zijn klassieke sociaaldemocratische thema’s die hem aan het hart gaan: wonen; sociale gelijkheid; meer ruimte voor woningcorporaties, minder voor de markt.

Nieuw - en misschien wat verrassend, na decennia landelijke bestuursverantwoordelijkheid - is de nadruk op die andere wind die in het land moet gaan waaien. Nordkamp spreekt zijn waardering uit voor zowel Omtzigt als Timmermans; “Politici moeten laten zien dat het ergens over gaat.” Of dat een flirt is? Wellicht. ‘Verenigd Links’ laat er in elk geval weinig twijfel over bestaan dat het een regering met Nieuw Sociaal Contract wel ziet zitten.

Jimme Nordkamp
Jimme Nordkamp: Tukker en kandidaat 24 voor de fractie GroenLinks-PvdA in de nieuwe Tweede Kamer.
Beeld: Niels Wesselink

Dat blijkt niet alleen uit de ambitie van Timmermans om premier te worden. Ook Nordkamp wil achter het stuur: het moet socialer, vindt hij. Meer vanuit vertrouwen en vanuit een visie op kerntaken voor een overheid. “Je moet aan de knoppen zitten om het voor mensen beter te maken.”

Nordkamp in Den Haag, en dan…?

Nordkamp koestert de Twentse rust, maar ziet ook met lede ogen talent dat in ‘zijn’ regio wordt opgeleid vertrekken. “Ik zie vrienden steeds verder weg aan de slag gaan, terwijl ze eigenlijk wel hier willen blijven wonen.” Hij is bepaald de enige niet; al decennialang worden er tal van pogingen gedaan om dat tij te keren. Met wisselend succes.

Een toverformule lijkt er niet te zijn. Misschien is dat ook de reden waarom Nordkamp wel aangeeft Haagse aandacht voor dat probleem te willen, zonder helder te maken wat of en wat Den Haag er dan precies mee zou moeten. Maar dan: zonder Tukkers zal Den Haag niet weten wat er tussen Dinkel en Regge speelt. Laat staan veel voor de regio betekenen.

Los van je politieke kijk op de wereld, bij Nordkamp weet je een paar dingen zeker: het is een Tukker en hij wil invloed. Al heel jong. Zoveel debutanten van 21 als gemeenteraadslid en meteen ook maar fractievoorzitter zijn er niet.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.