Verkeer
Stuur appje
Zoek

Oldenzaal wil in een rijtje komen met Keulen en Den Bosch: "Als carnavalsstad moet je dit feest gewoon hebben"

202301111 oldenzaal
Beeld: RTV Oost / Marcus Ganzevles

'Als het onder de rivieren kan en in Duitsland, dan moet dat zeker in Oldenzaal kunnen', dachten de carnavalsverenigingen in het Twentse carnavalsbolwerk. Dus besloten ze dit jaar 'de elfde van de elfde', de traditionele aftrap van het carnavalsseizoen, groots te vieren met een straatfeest. En dus stonden vanochtend om tien uur de eerste verklede feestvierders met een koud pilsje in de hand in het centrum van 'Boeskool'.

Hugo Segerink van carnavalsvereniging de Kadolstermennekes was er direct van overtuigd dat het groot succes zou worden. En vandaag kreeg hij gelijk. "Ik verwacht ongeveer tweeduizend mensen op de eerste editie. En we willen het uitbouwen naar meer.

"Burgemeester Patrick Welman was vanochtend een van de aanwezigen op het feest. "Ik ben ontzettend trots dat we dit met Oldenzaal en mensen uit de directe omgeving hebben weten te organiseren. Het is typisch noordoost Twente. Je ziet die verenigingen direct opstaan als de Oldenzaalse verenigingen vragen 'zullen we dit eens gaan organiseren?'. Dan zie je enorme kracht in Twente ontstaan om dit op te pakken."

Nieuwe traditie?

Mart Bossink van de Oldenzaalse carnavalsvereniging Vennemuskes gaat normaal gesproken altijd naar Keulen om de start van het carnavalsseizoen te vieren. "In Oldenzaal, als carnavalsstad boven de rivieren, moet je dit feest gewoon hebben."

De carnavalisten in Twente willen er dan ook graag een traditie van maken. Maar volgend jaar valt de elfde van de elfde op een maandag. En de vraag is dus: is er dan ook een groot straatfeest?

"We willen het echt op de elfde van de elfde zelf vieren. En niet op de zaterdag ervoor. De datum is belangrijk en dat is volgend jaar op een maandag. Dat wordt nog wel een dingetje. Maar als iedereen het leuk vindt en iedereen is enthousiast, dan gaan we het volgend jaar zeker weer oppakken", zegt Segerink.

20231111 oldenzaal02
Beeld: Edgar Visscher

Burgemeester Welman is, na een klein grapje, overtuigender. "Volgens mij moeten we het hierbij laten. Nee, ben je gek? Het wordt natuurlijk wel de vraag of het volgend jaar op een maandag gaat lukken. Maar als ik dit zie en ook het enthousiasme van mensen, dan ga ik er wel vanuit dat het gaat lukken. Misschien in een iets andere vorm, maar ik weet zeker dat dit voor herhaling vatbaar is."

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.