Verkeer
Stuur appje
Zoek

Groen licht voor economische activiteiten in natuurgebied Lutterzand, maar niet alles mag

Jan Wesselinkhoes
Beeld: Jan Wesselinkhoes

“Een goede balans tussen natuurwaarde en economische activiteiten”, noemt wethouder Jaimi van Essen het besluit van het Lossers college om activiteiten toe te staan op Erve Everborg en het Jan Wesselinkhoes in het Lutterzand in Beuningen.

In het voorstel, dat vanaf nu ter inzage ligt, wordt aangegeven wat er wel en niet mag op deze beide locaties.
Het college staat bij Erve Beverborg aan de Lutterzandweg 15 uiteraard huwelijksvoltrekkingen toe: de locatie is een officiële trouwlocatie. Daarnaast mogen er educatieve bijeenkomsten gehouden worden, evenals vergaderingen en teambuildingsdagen, kleinere feesten, partijen en recepties, lunches, brunches, diners, barbecues en foodtrucks.
Maar, zo stelt het college, Erve Beverborg is geen regulier horecabedrijf: de locatie is niet vrij toegankelijk voor willekeurige bezoekers die er een hapje en drankje willen gebruiken.

Jan Wesselinkhoes

Bij het Jan Wesselinkhoes aan de Holtweg stelt het college voor om educatieve bijeenkomsten, vergaderingen, huwelijksceremonies en lunches en brunches toe te staan.

“Om voor het aantal keren dat daar een evenement is een stuk bos weg te halen, gaat ons te ver”

Geen tenten

Voor beide locaties geldt dat er geen sprake is van nieuwbouw of uitbreiding van bestaande bebouwing. Ook is het plaatsen van tenten voor feesten en bruiloften expliciet niet toegestaan. Het maximaal aantal toegestane gasten is gesteld op 60 personen. Het toegestane geluidniveau mag niet hoger zijn dan 45 dBa etmaalwaarde ter plaatse van omliggende woningen.

Parkeerplekken?

Bij het Jan Wesselinkhoes mag geen bos gekapt worden voor een parkeerplek. “Het verzoek van de eigenaar was om voor 30 parkeerplekken een stuk bos te rooien. Wat ons betreft kan er geparkeerd worden op het kleine parkeerhaventje dat er is en langs de weg. Om voor het aantal keren dat daar een evenement is een stuk bos weg te halen, gaat ons te ver”, aldus wethouder Van Essen.

“De accommodaties liggen wel nabij een gebied dat andere schoonheden heeft dan alleen recepties en bruiloften”

Het vraagstuk speelde in het vorige college al. Van Essen: “Het is voor ons best wel een worsteling tussen economische activiteiten en het Lutterzand. We hebben de tijd benut om het plan zo op te stellen dat er zo min mogelijk aantasting is van de natuurwaarde daar. Er mag af en toe iets, maar wel op een manier die duidelijke restricties stelt aan het gebruik, want de accommodaties liggen wel nabij een gebied dat andere schoonheden heeft dan alleen recepties en bruiloften.”

Balans

“Met deze inperkingen en met deze balans tussen economische activiteit en natuur hebben we er als college er mee in kunnen stemmen en we zijn ook heel benieuwd hoe de gemeenteraad daarover oordeelt.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.