Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Nieuwe burgemeester van Almelo staat ‘pittige uitdaging’ te wachten, nu nog geschikte kandidaat vinden

DSC 7052 Verbeterd NR
Waarnemend burgemeester Mirjam van 't Veld zit de vergadering voor over de vacature
Beeld: Bjorn van den Elst

Het wensenlijstje voor de nieuwe burgemeester van Almelo is compleet. De gemeenteraad stelde dinsdag officieel de functieomschrijving vast in samenspraak met de commissaris van de Koning Overijssel, Andries Heidema. Hij noemde het een ambitieus profiel. “Jullie zoeken niet het schaap met de vijf poten, maar een duizendpoot.”

Een functieomschrijving voor een burgemeester opstellen gaat niet over één nacht ijs. Een speciale vertrouwenscommissie zorgt voor de basis. Ook de hulp van alle Almeloërs werd ingeschakeld. De vacature staat vanaf donderdag open. Sollicitanten kunnen drie weken lang reageren.

Wensen van de Almeloër

Inwoners mochten hun wensen doorgeven via een enquête. De input is gebruikt voor de functieomschrijving. In totaal vulden 681 Almeloërs de vragenlijst in. Eén ding is duidelijk: de burgemeester moet de verbindende factor zijn. Zowel in de stad als daarbuiten. Deelnemers zien ook graag dat de burgemeester er voor alle inwoners is. De belangrijkste eigenschappen zijn benaderbaar, betrouwbaar en integer.

icon_main_info_white_glyph

Harde eisen

Naast een lange lijst van wensen, zijn er ook wat basiscriteria in de vacature opgenomen. Hieraan moeten kandidaten sowieso aan voldoen:

  • Herkenbaar
  • Onafhankelijk
  • Stressbestendig
  • Academisch werk- en denkniveau
  • Ervaring in het openbaar bestuur
  • Goede beheersing van Engelse taal, Duits is aan te bevelen

Pittige uitdagingen

Het thema ‘zorg en veiligheid’ is voor rekening van de burgemeester. Ondermijnende criminaliteit ziet de gemeente als een belangrijk onderdeel van het takenpakket. Daarvoor moet een sollicitant al aardig wat ervaring hebben in de rugzak, zegt de commissaris van de Koning: “Deze portefeuille heeft hele pittige uitdagingen, voor de gemeenschap, het bestuur en de burgemeester.”

Nieuwe 'crimefighter'?

De voormalig burgemeester had de bijnaam ‘crimefighter’. Commissielid Uğur Çete (Lijst Çete) zoekt dat niet per se nog een keer: “De nieuwe burgemeester moet ervaring in zorg en veiligheid hebben. Geen crimefighter die alleen de wet handhaaft, maar die ook de menselijke maat ziet.”

20231027 still02 Arjen Gerritsen afscheid 1twente almelo
Lees ook
Laatste dagen voor burgemeester Almelo zijn aangebroken: ‘Zorg goed voor deze hele, hele mooie stad’

Voorzitter gemeenteraad

De burgemeester zit meestal de wekelijkse raadsvergaderingen op dinsdag voor. Volgens raadslid Fred Gerritsen (Democraten.Nu) is het een ‘dynamische, spannende en scherpe’ gemeenteraad. In de profielschets staat dan ook dat de nieuwe burgemeester lef toont en van debat houdt.

“Drie grote, Twentse gemeenten moeten een vuist maken naar Den Haag en Brussel”

Samenwerking in Twente

Belangenbehartiging binnen de stad, maar ook als stad naar buiten toe is erg belangrijk. Dat moet ook met passie gebeuren, staat in de profielschets. “We zoeken zeker een burgemeester die voor Almelo staat. Die verbinding zoekt als Twente. De drie grote, Twentse gemeenten moeten een vuist maken naar Den Haag en Brussel”, benadrukt Yvonne Bijenhof (VVD) “En Zwolle”, roept Çete erachteraan, waarmee hij op het provinciebestuur doelt.

Sollicitatiegesprekken

De commissaris van de Koning bekijkt alle ingezonden brieven en voert met een selectie daarvan de eerste sollicitatiegesprekken. Daarbij worden kandidaten juridisch doorgelicht: “Een burgemeester is niet alleen integer, maar ook de hoeder ervan. Er mogen geen leugens op het cv staan. Alle diploma’s moeten wel gehaald zijn.” De AIVD voert een check uit. "En dan gaat de belastingdienst er ook nog eens overheen.”

Whats App Image 2023 11 14 at 19 43 12 2
Commissaris van de Koning Overijssel, Andries Heidema
Beeld: Bjorn van den Elst

Diversiteit

Van de 25 Overijsselse burgemeester zijn er slechts zes vrouwelijk. De commissaris heeft gezegd om te kijken naar eenieder: man, vrouw, jong, oud en verschillende achtergronden. Er ligt strikte geheimhouding op wie er solliciteert. Kandidaten kunnen van 16 november tot en met 7 december solliciteren. Uiteindelijk komen er twee namen naar voren waar de raad een voorkeur over mag uitspreken.

Totdat er een nieuwe burgemeester is gekozen, is er een waarnemend burgemeester aangesteld. Dat is de Haagse Mirjam van ‘t Veld. De verwachting is dat in juni 2024 een nieuwe burgemeester haar plek weer inneemt. Voor een termijn van 6 jaar.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.