Verkeer
Stuur appje
Zoek

Gemeente Losser betaalt uit eigen zak energietoeslag aan zelfstandig wonende jongeren

Jimme Nordkamp Julianastraat
Jimme Nordkamp, wethouder gemeente Losser
Beeld: Gemeente Losser

Zelfstandig wonende jongeren tussen de 18 en 21 jaar in de gemeente Losser, die met hun inkomen recht hebben op een energietoeslag, kunnen deze aanvragen bij de gemeente. “Dit is echt specifiek beleid van de gemeente Losser”, zegt wethouder Jimme Nordkamp.

Wettelijk gezien mag de gemeente geen energietoeslag uitkeren aan jongeren van 18 tot 21 jaar. “De gemeente Losser kiest daar zelf voor, omdat we vinden dat jongeren die op zichzelf wonen, en qua inkomen voldoen aan de voorwaarden, daar ook recht op hebben”, aldus de wethouder. “De gemeente heeft daarom besloten hen ook een bijdrage te geven voor hun hoge energiekosten. Ook voor deze jongeren is 1.300 euro beschikbaar.”

“We betalen dit uit eigen middelen. Het is aanvullend beleid van de gemeente Losser”

Nordkamp: “We betalen dit uit eigen middelen. Het is aanvullend beleid van de gemeente Losser en ik denk dat het ons ook siert dat we dit doen. Want het is niet vanzelfsprekend, het is niet standaard.” De jongeren moeten de toeslag wel zelf aanvragen, en dat kan vanaf januari 2024 via de website van de gemeente Losser.

“Huishoudens waarvan we weten dat ze recht hebben op de toeslag, krijgen de bijdrage automatisch uitbetaald”

Regeling optimaliseren

Het college heeft deze week de regels vastgesteld voor de energietoeslag 2023. De energietoeslag is net als vorig jaar 1.300,- euro per huishouden. De doelgroep voor de energietoeslag is ook hetzelfde als vorig jaar. Huishoudens met een inkomen tot 120 procent van het sociaal minimum krijgen dit bedrag.
De gemeente wil het gebruik van de regeling optimaliseren. “Huishoudens waarvan we weten dat ze recht hebben op de toeslag, krijgen de bijdrage automatisch uitbetaald”, geeft Nordkamp aan.

Bijstandsuitkering

Huishoudens met een lopende bijstandsuitkering ontvangen als eerste de energietoeslag. Zij ontvangen de energietoeslag rond 1 december op hun rekening. Zij krijgen hierover bericht en hoeven hier niets voor te doen.

Aanvraag

Pas na uitbetaling aan deze groepen kunnen andere inwoners een aanvraag doen. Aanvragen kan vanaf januari 2024 tot 1 juli 2024.
Meer informatie is te lezen op www.losser.nl/energietoeslag

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.