Verkeer
Stuur appje
Zoek

Oldenzaal en Losser in top drie meest toiletvriendelijke gemeenten van Overijssel

WC Stockfoto
Beeld: Pixabay

Gemeente Oldenzaal en Losser mogen zich na Zwolle één van de meest toiletvriendelijkste gemeenten van Overijssel noemen. Landelijk is West Maas en Waal in Gelderland winnaar, gevolgd door Amersfoort in provincie Utrecht en Veere in Zeeland. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek dat vanwege Wereld Toilet Dag op 19 november bekend zal worden gemaakt.

De Maag Lever Darm Stichting rangschikt elk jaar alle gemeenten in samenwerking met de HogeNood-app die de weg wijst naar zo'n 8.300 openbare toiletten in Nederland. Deze openbare toiletten moeten aan zes voorwaarden voldoen die de plek bepalen van elke gemeente op de ranglijst.

De zes indicatoren die de ranglijst bepalen voor toiletvriendelijke gemeenten zijn: aantal inwoners per openbaar toilet; rolstoel- en zittoiletten krijgen meer punten dan urinoirs; hoeveel toiletten zijn er binnen 500 meter van elkaar; zijn openbare toiletten ook echt opengesteld; actief gemeentebeleid en actueel bijwerken van de HogeNood-app.

Levenskwaliteit

Mensen met een fysieke beperking worden gehinderd door een tekort aan toiletten bij het winkelen, uitgaan en evenementenbezoek. Dat laat Leonie Klabbers, adjunct-directeur van Maag Lever Darm Stichting weten. "Maar toiletten zijn niet alleen van belang voor 3,5 miljoen buik- en blaaspatiënten, maar voor ons allemaal. Een op de drie mensen geeft aan dat een tekort aan toiletten invloed heeft op hun levenskwaliteit. De Toiletalliantie, dat zijn 30 maatschappelijke organisaties die zich inzetten voor meer openbare toiletten, pleit er voor dat er in stadscentra en recreatiegebieden om de 500 meter een toilet moet zijn. Dat is lang niet in alle gemeenten het geval en daarom blijven we strijden voor voldoende toiletten voor iedereen."

Losser zakt weg

Zwolle noteert in het onderzoek naar toiletvriendelijke gemeenten bijna dezelfde score als vorig jaar, maar is nu nummer 1 in de provincie Overijssel omdat Losser die vorig jaar nog bovenaan stond als toiletvriendelijkste gemeente in Overijssel daalde naar nummer 3.

Losser was in 2020 en 2021 zelfs tweede van Nederland, maar is weggezakt omdat de gemeente de HogeNood-app niet zelf kan bijwerken. Hier tegenover staan Hellendoorn, de grootste stijger van Overijssel van plek 10 naar 4, en Twenterand, de tweede grootste provinciale stijger, wellicht door initiatieven vanuit de gemeenteraad.

Provincie Overijssel heeft een gemiddeld score van 4,6, en zit daarmee net onder het landelijk gemiddelde van 4,7.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.