Verkeer
Stuur appje
Zoek

Gemeente Losser zoekt geschikte locaties voor langduriger verblijf van Oekraïense vluchtelingen

De Lutte Hotel De Grote Zwaan Google Maps
Hotel De Grote Zwaan in De Lutte
Beeld: Google Maps

De gemeente Losser blijft de opvanglocaties in voormalig hotel Marktzicht in Losser en hotel De Grote Zwaan in de Lutte inzetten voor het opvangen van Oekraïense vluchtelingen. Van de gemeente wordt gevraagd meer opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen en asielzoekers, en meer woningen voor statushouders te realiseren.

‘De oorlog in Oekraïne duurt langer dan verwacht en het eind is nog niet in zicht. Het aantal Oekraïense vluchtelingen loopt nog steeds langzaam op, en langduriger verblijf stelt andere eisen aan verblijfslocaties’, stelt het college in de raadsbrief waarmee ze de gemeenteraad informeert over de actuele situatie rond de opvang van vluchtelingen, statushouders en asielzoekers in de gemeente Losser.

In Twente moeten tot eind januari 2024 nog 572 Oekraïners opgevangen worden; daarvan moet Losser er 46 opvangen. De gemeente heeft inmiddels 101 Oekraïners onderdak geboden.

80 plekken voor asielzoekers

De gemeente Losser is één van de vier Twentse gemeenten die op dit moment nog geen opvanglocaties voor asielzoekers heeft.
Op basis van de provinciale opgave zou de gemeente 80 opvangplekken voor asielzoekers moeten realiseren, waarvan 5 plekken voor alleengaande minderjarige vreemdelingen (amv-ers).
Het college onderzoekt de mogelijkheden om opvang voor deze doelgroep te realiseren.

Statushouders

Tot nu toe lukt het de gemeente Losser de taakstelling voor het huisvesten van statushouders te realiseren.
Het afgelopen half jaar leverde het Centraal Orgaan Asielzoekers weinig statushouders aan. De taakstelling is daarom naar beneden bijgesteld naar 23 voor de tweede helft van dit jaar en 24 in de eerste helft van 2024.
De gemeente Losser heeft de taakstelling voor de tweede helft 2023 gerealiseerd.

Tijdelijke voorziening

De Rijksoverheid doet al geruime tijd een beroep op gemeenten om statushouders versneld te huisvesten. Dat ontlast de druk op asielzoekerscentra en maakt het mogelijk dat statushouders eerder starten met hun inburgeringstraject.
Daarom heeft de gemeente Losser vorig jaar een tijdelijke voorziening gecreëerd om 25 statushouders te kunnen huisvesten in hotel De Grote Zwaan. Het college besluit binnenkort of deze voorziening wordt voortgezet.

icon_main_info_white_glyph

Aantal vluchtelingen

Het aantal vluchtelingen per gemeente is afhankelijk van de verwachte instroom en wordt bepaald op basis van gemeenteoppervlakte en inwoneraantal vertaald naar het aantal te huisvesten vluchtelingen per provincie, Veiligheidsregio en gemeente.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.