Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Hengelo: 'Ruil plan Storkbieb met plan Kweekschool juridisch onmogelijk'

Rijkskweekschool paul krugerstraat hengelo totaal 2 1twente
Beeld: 1Twente

Een ruil van de plannen voor de voormalige Storkbieb met de plannen voor de Kweekschool aan de Paul Krugerstraat is juridisch onmogelijk. Dat zei de Hengelose wethouder Gerard Gerrits woensdagavond tijdens de raadsvergadering. Het plan voor een ruil werd geopperd door actiegroep Behoud Oude Bieb.

'Onmogelijk'

De actiegroep deed de suggestie op sociale media. GroenLinks-raadslid Agnes Booijink vroeg tijdens de raadsvergadering aan de wethouder of dit tot de mogelijkheden behoort. Wethouder Gerrits is duidelijk: “Het is gewoon juridisch onmogelijk.”

Volgens het college is het gunningstraject bij de Paul Krugerstraat een nieuw traject. Wanneer er tot verkoop wordt overgegaan is een traject officieel beëindigd. Een woningruil of het pand gunnen aan de nummer twee of drie van een vorig gunningstraject, zoals de actiegroep voorstelde, kan dan niet.

Rijkskweekschool

De voormalige Rijkskweekschool aan de Paul Krugerstraat staat sinds deze maand te koop. De verkoopprocedure is vergelijkbaar met die van de Storkbieb en het pand Markant aan de Deldenerstraat. Gegadigden kunnen hun plannen voor het pand indienen en een beoordelingscommissie kiest vervolgens het meest geschikte plan. Momenteel is het pand niet bewoonbaar en heeft het een flinke opknapbeurt nodig. In het gebouw worden vier lokalen verhuurd door vastgoedbeheerder Ad-Hoc. Inmiddels staat het schoolgebouw ook op Funda.

Rijkskweekschool paul krugerstraat hengelo 2023 1twente
Lees ook
Oude Rijkskweekschool Hengelo gaat opnieuw in de verkoop

Didam-arrest

De regels rond de verkoop van gemeentelijk vastgoed of gemeentegrond zijn streng. Het zogenaamde Didam-arrest zorgt ervoor dat één-op-één verkoop van gemeente naar een potentiële koper erg lastig is. Deze uitspraak deed de Hoge Raad bij de verkoop van het voormalig gemeentehuis in Didam.

Wanneer een overheidsinstantie grond of een pand wil verkopen, moet er in de meeste gevallen een selectieprocedure worden ingesteld. Geïnteresseerden kunnen plannen indienen. Gemeenten hebben wel de vrijheid om te bepalen aan welke regels de gunningsprocedure wordt getoetst.

Lees verder onder de afbeelding.


Storkbieb2 1twente
Een ruil van de plannen voor het gebouw van de Kweekschool met die van de oude Storkbieb (foto) is juridisch niet mogelijk.
Beeld: 1Twente

Erfgoedcommissie

Ook de Erfgoedcommissie heeft zijn zorgen over de toekomst van het markante pand. De commissie schrijft in een advies aan het college bezorgd te zijn over de toewijzing van slechts een deel van het complex als 'waardevol object, in plaats van het gehele complex als dusdanig aan te merken'. Alleen entreegebouw, gymzaal, trappenhuis, kunstwerk en lokalenvleugel zijn als waardevol object gekenmerkt.

‘Het samenspel van hoge en lage gebouwdelen en de kenmerkende binnentuin vertegenwoordigen daarbij net zoveel waarde als de gevels aan de straatzijde’, schrijft de Erfgoedcommissie in haar advies.

Parkeerruimte

De adviescommissie is bang dat de overige, niet-aangemerkte gebouwen gesloopt kunnen worden om er bijvoorbeeld parkeerruimte van te maken. Architecten en ontwikkelaars moeten volgens de commissie worden aangemoedigd om cultuurhistorische waarden te verwerken in het plan. Ook zal de Erfgoedcommissie een advies geven op het uiteindelijke plan.

210830 storkbieb3 1twente
Lees ook
Hengeloërs motiveren bezwaren tegen herbestemming oude Storkbieb tijdens hoorzitting
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.