Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Zie ginds komt de Stoomboot: Sinterklaas is terug in Twente

Zenuwachtige gezichten, discussies over verlanglijstjes en vanavond zingen tijdens het schoentje zetten: Sinterklaas is weer in het land. In Almelo, Enschede en Hengelo stonden vrolijke kinderen al zwaaiend de Sint en zijn Pieten op te wachten.

Zaterdagmiddag. In de binnenstad van Almelo is het druk met ouders en kinderen. De een met een mijter op, de ander met een Pietenmuts op en een kleurplaat in de handen. Gezinnen begeven zich richting de Javabrug. Die brug zal straks opengaan waar vervolgens de goedheiligman op zijn welbekende Stoomboot de binnenstad zal binnenvaren.

Sinterklaas komt Almelo binnen

Terwijl mensen zich langs de kade verzamelen om de Sint een warm welkom te heten, fantaseren een aantal kinderen over wat zij hopen de volgende ochtend in hun schoentje aan te treffen. “Ik hoop een Playstation 5”, zegt een jongen. “Maar, het nieuwe Spider-Man spel is ook goed.” Ondertussen dansen een aantal Pieten langs het water om de kinderen te entertainen. Ineens verschrikte gezichtjes en grote ogen langs de kant. Door de speakers klinkt: “O jee, Sinterklaas is per ongeluk naar Hengelo gevaren. Hoe moet hij nu in Almelo komen?” Paniek voor een aantal kleine kinderen, maar de wat oudere kinderen stellen hun jongere broertje of zusje gerust: “Het komt altijd goed!” Het kwam ook goed, want een paar minuten over half 1 klinkt het harde geluid van de Stoomboot en komt Sinterklaas al zwaaiend in Almelo aan.

Naast alle enthousiast zwaaiende kinderen, staat er nog een dame heel enthousiast naar de goedheiligman te zwaaien. Het is Mirjam van ‘t Veld, de waarnemend burgemeester van Almelo. Ze helpt Sinterklaas de boot af en heet hem welkom in Almelo. Er is nog wel een belangrijke vraag die gesteld moet worden aan alle kinderen in de stad. “In Almelo wonen geen stoute kinderen, toch?”, roept ze door een microfoon. Er galmt een heel hard nee- geroep door de stad. Sinterklaas moet er om lachen. Ondanks de regen tijdens de intocht, lijken alle Pieten (en ook Sinterklaas) blij om weer terug in Nederland te zijn.

De Sint is ook in Enschede

Ook een warm welkom voor Sinterklaas in de haven van Enschede. Duizenden kinderen stonden langs de kant op de goedheiligman te wachten. Voordat de Sint aankwam, was het al een drukte van jewelste in Enschede en hoefden kinderen zich niet te vervelen. Er hingen Pieten in hijskranen en er kwamen Pieten op jetski’s voorbij. Na de Sint zijn aankomst in de haven, maakte hij zich klaar voor een ronde door de binnenstad. Op zaterdag 25 november maakt Sinterklaas opnieuw een ronde door Enschede. Dan bezoekt hij samen met zijn Pieten de Wesselerbrink en winkelcentrum Zuid.

Zo kwam Sinterklaas aan in Enschede:

Sinterklaas in Hengelo

Daar waar Sinterklaas in Almelo en Enschede met zijn Stoomboot binnenkwam, ging de Sint in Hengelo voor een andere entree. Zoals gewoonlijk kwam de goedheiligman met de trein aan op spoor 2A waar burgemeester Sander Schelberg de Sint welkom heette. Tientallen Pieten stapten vrolijk de trein uit en zwaaiden naar alle blije kinderen in Hengelo. Alhoewel het op het perron zelf niet erg druk was, kon je vanaf het perron zien dat er daarbuiten wel veel belangstellenden op Sinterklaas stonden te wachten. De Sint verliet samen met zijn Pieten en perron en ging de trappen af richting de uitgang van het station. De regen deerde de kinderen niet en vol spanning wachtten ze de komst van Sinterklaas af. De goedheiligman nam alle tijd om de kinderen te verwelkomen, de Pieten strooiden de pepernoten en vulden de meegenomen zakjes van de kinderen. Daarna stapte de Sint op zijn paard en begon de tocht door Hengelo.

IMG 7937
Sinterklaas komt Hengelo binnen
Beeld: Alex van Leeuwen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.