Verkeer
Stuur appje
Zoek

Pieter Omtzigt zegt voor het eerst dat hij premier wil worden: 'In kabinet met vakministers'

Pieter Omtzigt Ernst Bergboer
Beeld: Ernst Bergboer

NSC-lijsttrekker Pieter Omtzigt uit Enschede wil wel premier worden als hij dan leiding geeft aan een kabinet dat verder bestaat uit deskundigen op hun eigen gebied. Zo'n kabinet met vakministers zou Omtzigts voorkeur hebben, zegt hij in Buitenhof.

De oud-CDA'er, die voor het eerst aan de verkiezingen meedoet met zijn eigen partij, zegt nog steeds voorkeur te hebben voor het fractievoorzitterschap van NSC. "Ik heb gezegd dat ik een stellige voorkeur heb om fractievoorzitter te zijn. Zou het lukken om een regering te hebben met vakministers die op afstand staat van de Kamer, die niet een dichtgetimmerd regeerakkoord heeft, die gewoon gecontroleerd kan worden, dan kun je de hervormingen ook vormgeven vanuit het kabinet. Dan zou ik daar ook kunnen gaan zitten."

Primeur

Omtzigt bedoelt dan als premier. "Als wij de grootste zouden zijn. Wat we op dit moment niet zijn, maar dan zou dat ook kunnen, ja." Het is de eerste keer dat Omtzigt zegt dat het premierschap, onder bepaalde omstandigheden, een optie is.

Omtzigt benadrukte daarna nog eens dat een kabinet met afstand tot de Kamer een belangrijke voorwaarde is. Belangrijk is vooral dat het parlement weer de macht krijgt, vindt Omtzigt. Dat fractievoorzitters en vicepremiers van de coalitiepartijen aan de knoppen zitten, moet wat hem betreft afgelopen zijn. "Wat er ook gebeurde; toeslagenschandaal, Groningenschandaal, hoeveel er ook gewaarschuwd werd, het kwam niet door."

Afstand van beleid

"Ik zie een kabinet voor me waarin een aantal experts plaatsnemen. We hebben de afgelopen jaren ministers gezien die op het laatst totaal afstand nemen van het beleid, terwijl de oppositie al zei: 'joh, dit beleid klopt niet'."
Omtzigt noemt in Buitenhof als 'meest prangende voorbeeld' minister Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. "Die zei het stikstofbeleid op basis van die modellen is totaal doorgeschoten. Dat zei een deel van de oppositie al heel lang. Vooral Caroline van der Plas en ondergetekende ook. In plaats van dat je een vakminister hebt die stevig in zijn schoenen staat, heb je iemand die aan het einde zegt: 'Dit hadden we niet moeten doen'."

Hoe ziet het kabinet dat Omtzigt voor ogen heeft er dan uit? "Een goede econoom op Financiën. Iemand met buitenlandervaring op Buitenland. Mensen die daar ook gewoon verstand van hebben." Niet al die ministers hoeven wat Omtzigt verbonden te zijn aan een politieke partij. "Maar het is natuurlijk wel handig dat een aantal een relatie heeft met een politieke partij.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.