Verkeer
Stuur appje
Zoek

Niet voor de film naar de bioscoop in Enschede maar voor finale van WK League of Legends

VUE bioscoop Enschede RTV Oost Coen Krukkert
Beeld: RTV Oost/Coen Krukkert

Dat op zondagochtend rond negen uur de bioscoopzaal in Enschede al bijna vol zit, dat komt niet vaak voor. En dat je thuis op Youtube tegelijkertijd naar hetzelfde kunt kijken, dat gebeurt nog minder vaak. En toch gebeurt het deze zondag in het Enschedese Vue Cinema.

Het gaat om een populaire game die maandelijks wereldwijd door zeker 115 miljoen mensen wordt gespeeld. Leaque of Legends is na Fortnite al een paar jaar het meest populaire spel ter wereld.

Ook in Nederland kent het spel talloze aanhangers en dat zijn de mensen die we deze zondag in de bioscoop van Enschede terug vinden. Koen is er ééntje van. "Ik speel dit spel al een paar jaar ja, ik ben één van de vele miljoenen spelers iedere maand."

Ruim 115 miljoen spelers

Vandaag is de finale van het wereldkampioenschap Leaque of Legends, dat wordt gehouden in Zuid-Korea. De sterkste spelers komen uit dit land en het was dus geen verassing dat de finale een Zuid-Koreaanse aangelegenheid is.

"Toch is het heel erg leuk om naar te kijken", zegt Marijn Duchatteau uit Enschede. "Ik speel dit spel zelf al een jaar of twaalf en het is heel erg leuk om te zien hoe die jongens in Zuid-Koreau het aanpakken."

Wereldkampioenschap

Leaque of Legends is een tactisch spel waarbij teams van vijf man tegen elkaar strijden. Wie het eerst het basiskamp van de tegenstander vernietigt, is de winnaar.

In de zaal vol luxe fauteuils hangen spel-adepten languit onderuit. Een bak popcorn in de ene en een drankje in de andere hand. De meesten waren al om negen uur binnen en naar verwachting duurt de finale zeker tot één uur vanmiddag. Ook Frank speelt het spel al een paar jaar en toch is het voor hem heel spannend.

"Het is leuk om te zien welke strategie ze hanteren, met welke tactieken ze de tegenstander aanvallen. Hier kan ik uren naar kijken." En dat doet Frank dan ook, samen met vele andere jonge gamers.

Volgens de beheerder van de Vue bioscoop in Enschede is de stream van de finale van Leaque of Legends onverwacht populair. "We deden eerder zoiets in Apeldoorn maar hier zie je dat Enschede toch veel meer een studentenstad is. Veel meer jongeren die deze game zelf ook spelen. Dat zie je terug in de zaal."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.