Verkeer
Stuur appje
Zoek

Enschedese kruimeldief breekt twintig keer in bij zelfde bakkerij in Hengelo

Justice g5e5b3a9e7 1920
Beeld: Pixabay

Een aan drugs verslaafde Enschedeër sloop een maand lang iedere werkdag 's avonds binnen bij een Hengelose bakkerij om geld te jatten. Hij gebruikte daarbij de sleutel van zijn moeder, die bij het bedrijf werkt. Het ging steevast om zo'n zeventig euro. Naar eigen zeggen om zijn drugsschuld af te kunnen lossen. Vrijdag moest de 20-jarige man voor de rechter verschijnen.

Moeder

"Ik heb er totaal niet over nagedacht. Toen ik gepakt werd, dacht ik pas van, shit!" verklaart de Enschedeër voor de rechtbank in Almelo. Afgelopen zomer drong de man zo'n vier weken lang elke avond binnen bij de bakkerij waar zijn moeder werkt en haalde hier geld uit de kas.

'Rond de duizend euro'

Op de vraag van de rechter waarom de man bewust de bakkerij en zijn eigen moeder heeft benadeeld, heeft de dief geen passend antwoord: "Ik denk niet na over consequenties. Ik pak gewoon de sleutel, pak het geld, en betaal daarmee m’n schulden af. Ik denk daar niet over na." Op de vraag hoeveel geld hij gestolen had, giste de man: "Ik denk dat het rond de duizend euro is geweest."

De Enschedeër vertelt de rechter dat het geld broodnodig voor hem was, zodat hij zijn drugsschuld zo snel mogelijk af kon betalen: "Ik had problemen met niet zulke vriendelijke mensen." Hij geeft aan de schuld ondertussen te hebben afgelost.

Terugbetalen

De bakkerij heeft een vordering van ruim zesduizend euro ingediend. De dief is van mening dat dat bedrag veel te hoog is: "Ik heb maar rond de duizend euro gestolen. Ik pakte ongeveer zeventig euro per dag. Als ik te veel zou pakken, dan was het opgevallen." Ook de claim van de ondernemer dat hij de nieuwe beveiligingscamera's moet betalen, vindt hij lariekoek.

'Redelijk bedrag'

De man krijgt van de rechter een taakstraf van 180 uur, waarvan de helft voorwaardelijk opgelegd. Daarnaast moet hij 1400 euro terugbetalen aan de bakkerij. "Toen hij is opgepakt, had hij 70 euro uit de kas gehaald. 70 keer 20 is 1400. Dat lijkt mij een redelijk bedrag", aldus de rechter.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.