Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Tieners nemen regie over in keuken wijkcentrum Almelo: ‘Iedere bewoner kan aanschuiven voor een gezonde en betaalbare maaltijd’

231121 jongeren buurt restaurant wijkcentrum de schoppe
Beeld: Avedan

Sinds oktober opent een groepje jongeren iedere maand de deuren van het Jongerenbuurtrestaurant in wijkcentrum de Schöppe. De jonge koks zijn hier druk bezig met het bereiden van een heerlijk tweegangen-menu. Bezoekers schuiven aan en zijn gegarandeerd van een gezonde maaltijd.

Het begon allemaal met een kookclub voor tieners. “Binnen de kookclub leren de jongeren alles over gezond, gemakkelijk en betaalbaar eten. Het is namelijk niet voor iedereen vanzelfsprekend om iedere dag de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen”, vertelt Naomi Beijer, jongerenwerker bij Avedan. “Na een tijdje stelden de tieners zelf voor om te koken voor familie. Zo is het idee voor een Jongerenbuurtrestaurant ontstaan.”

Jonge koks

Afgelopen maand stond er pompoensoep en pasta bolognese op het menu. “De gerechten verschillen iedere maand”, legt Beijer uit. “We stellen met elkaar het menu samen, zodat de jongeren zich bewust worden van gezonde ingrediënten die voor de meeste simpele maaltijden worden gebruikt.” Na school fietsen de jonge koks naar het wijkcentrum. Hier maken ze een planning en beginnen met de voorbereidingen van een culinaire avond.

Subsidie

De gemeente Almelo ondersteunt het project met een subsidie. Het initiatief stimuleert namelijk een gezonde levensstijl en gaat eenzaamheid en armoede onder de inwoners tegen. “Het idee was eerst om voor familie van de tieners te koken. In overleg met de gemeente hebben wij besloten dat iedere bewoner van De Riet kan aanschuiven voor een gezonde en betaalbare maaltijd.”

Grote groep

Naast alle kookkunsten leren de jongeren ook om samen te werken. “Ik merk dat koken niet alleen een goede werkvorm is voor de jeugd, ze creëren ook een band met elkaar. Dit is mooi om te zien”, vertelt de jongerenwerker enthousiast. De groep wordt dan ook steeds groter. “Afgelopen maand hadden we een groep kinderen tussen de tien en veertien jaar. Deze keer hebben wij de leeftijdscategorie verbreed, zodat er steeds meer jeugd bij het initiatief wordt betrokken.”

icon_main_info_white_glyph

Jongerenbuurtrestaurant

Woensdag 29 november worden opnieuw de deuren van het Jongerenbuurtrestaurant geopend. De jonge koks krijgen zes vrijkaartjes voor vrienden en familie. Andere bezoekers betalen 5 euro voor het tweegangen-menu.

Mee-eten? Opgeven kan via het mailadres [email protected].

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.