Verkeer
Stuur appje
Zoek

Dinkelland en Tubbergen aan de slag met problematisch alcohol- en drugsgebruik

Drugs en alcoholgebruik pixabay
Het alcoholgebruik door jongeren is problematisch en er zijn zorgen over de toename van drugsgebruik en roken
Beeld: Pixabay

De gemeenten Dinkelland en Tubbergen gaan aan de slag met het meerjarenprogramma ‘Opgroeien in een Kansrijke Omgeving’ om het middelengebruik (alcohol, drugs en roken) onder jongeren te verminderen. Het alcoholgebruik door jongeren in deze gemeenten is problematisch en er zijn zorgen over de toename van drugsgebruik en roken. Dinkelland en Tubbergen staan beide in de top 4 van gemeenten waar de meeste alcohol gedronken wordt.

Wethouder Hilde Berning van Tubbergen in de ochtendshow van Twente FM: "We zien in de gemeente Tubbergen en ook in Dinkelland dat met name het alcoholgebruik onder jongeren heel erg hoog is. Vergeleken met de rest van Twente, maar ook met heel Nederland. Samen met verschillende partners hebben we gezegd: daar moeten we iets aan doen. Daar kunnen we niet van wegkijken."

"Als we kijken naar de cijfers van de GGD dan zie je dat er ook wel een flinke stijging is in het softdrugsgebruik. We zijn gestart met een monitor op de scholen van het voortgezet onderwijs en aan de hand van wat daar uitkomt, gaan we vervolgstappen ondernemen. Binnenkort komt er ook een enquête onder ouders van kinderen tussen 10 en 18 jaar."

Lees verder onder de afbeelding.


Wethouder hilde berning gemeente tubbergen
Wethouder Hilde Berning van de gemeente Tubbergen
Beeld: Twente FM

Gevaren van alcohol

Het problematische middelengebruik in Dinkelland en Tubbergen is bepaald niet iets om trots op te zijn, gezien de gevaren die alcohol met zich meebrengt. Niet in het minst omdat alcohol nog altijd het middel is waar de meeste mensen verslaafd aan zijn. Preventie is dus op zijn plek, ook wat betreft drugs. Want ook die zijn tegenwoordig een thema in de beide gemeenten.

Via het programma ‘Opgroeien in een Kansrijke Omgeving’ (OKO) werken Dinkelland en Tubbergen aan een kansrijke en gezonde leefomgeving voor jongeren om in op te groeien. Dat doen zij samen met partners betrokken bij de opgroeiende jeugd. Rick Ravenshorst, sociaal werker jeugd bij SWTD, en Annemarie Boersma, preventiewerker bij Tactus werken samen aan het preventiebeleid.

Preventielessen

Boersma: "We verzorgen preventielessen op basisscholen en het middelbaar onderwijs. ‘Dat begint met info over beeldschermverslaving en gaat daarnaast over het gebruik van middelen. Op basisscholen krijgen de leerlingen een gastles van ons, gecombineerd met e-learningmodule en een groepsopdracht. De resultaten van de opdracht worden gepresenteerd op een ouder-kindavond. Dat doen we bewust in groep 8, nog voordat ze gaan drinken of dat andere middelen ter sprake komen."

Ravenshorst vult aan: “Tijdens de ouder-kindavonden is de opkomst altijd 100 procent. Ouders zijn heel benieuwd wat hun kinderen maken op school. Perfect. Dan hebben we alle ouders bij elkaar en kunnen we er een mooie, interessante, interactieve avond van maken. Het is belangrijk dat ouders betrokken zijn bij dit onderwerp. Want ook al lijkt het niet zo – met name met pubers niet – ze trekken zich echt meer aan van hun ouders dan je zou denken."

Vooral kennis vergroten

Voor SWTD en Tactus verzorgen Ravenshorst en Boersmaj ook gastlessen op middelbare scholen. Ravenshorst: "Daar geven we gastlessen passend bij de leeftijd en belevingswereld. We vertellen wat alcohol en drugs doen met het brein en welke invloed het heeft op het reactievermogen en het gedrag. We leggen het in stappen uit en gaan het gesprek aan. Het gaat overigens ook over andere mogelijke verslavingen." Boersma vult aan: "Zonder waarschuwend vingertje. Het blijkt namelijk dat dat juist niet effectief is. We vergroten hun kennis over het onderwerp en doen dat op een interactieve manier met filmpjes en quizzen."

Zien drinken doet drinken

Ouders spelen een belangrijke rol in het voorkomen van middelengebruik van hun kinderen, stellen Ravenshorst en Boersma. "Wees bewust van jouw invloed, adviseer ik altijd", aldus Boersma. "Bij alcohol geldt: zien drinken doet drinken. Vergelijk het met schelden. Bedenk ook; pubers zoeken grenzen op. Dat hoort zo. Maar je kunt ze er wel in begeleiden." Beiden erkennen dat het voor ouders ook niet gemakkelijk is. Ravenshorst: "De groepsdruk onder ouders is lastig. Daar is niet één antwoord op, maar als je het bespreekbaar maakt in de groep, zul je merken dat het bij meer ouders speelt. Stel elkaar vooral op de hoogte van de afspraken die je thuis met je kind maakt."

“Zeggen ‘doo ’t heanig an’ is niet genoeg”

Die afspraken moeten heel concreet zijn, is het advies van Ravenshorst en Boersma. "Zeggen ‘doo ’t heanig an’ is niet genoeg. Als het om alcohol gaat, spreek je af: drink er geen. Dan drinken ze er misschien wel een paar – het blijven pubers – maar zo blijven ze altijd nog dichter bij de nul dan wanneer er geen afspraken zijn." Uit onderzoek blijkt dat jongeren met wie afspraken wordt gemaakt, niet of minder drinken en beginnen op latere leeftijd.

icon_main_info_white_glyph

Gastles aanvragen

SWTD en Tactus zijn beschikbaar voor gastlessen op basis- en middelbare scholen. Neem daarvoor contact op met Rick Ravenshorst, e-mail [email protected], telefoon 06 40027147 of Annemarie Boersma, e-mail [email protected], telefoon 0620278039.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.