Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Judoka's in Almelose IIspa aan de bak voor nationale titels, met clinics voor de schooljeugd

221123 sportbedrijf almelo judo
Beeld: Sportbedrijf Almelo

Al een aantal jaar is het een vaste prik in sporthal de IISPA in Almelo: het NK judo onder de 18 jaar. Dit weekend, zaterdag 25 november, wordt het NK opnieuw georganiseerd door Sportbedrijf Almelo en Judo Almelo. Voorafgaand het NK worden er judo clinics gegeven aan het basisonderwijs.

“Dit jaar is de belangstelling voor de clinics groter dan alle keren hiervoor", vertelt Sander ten Tusscher van Sportbedrijf Almelo. Dit is het vierde jaar op rij dat de clinics voorafgaand aan het NK worden gehouden. "Waar voorheen ongeveer 300 basisschoolleerlingen deelnamen, zijn dat er nu meer dan 700."

Judo clinics

De judoclinics zijn voor de kinderen in groep 3 tot en met groep 6. “De clinics voor de kinderen van groep 3 worden meer spelenderwijs gehouden. Een beetje stoeien en zo", legt ten Tusscher uit. “Bij de groepen 5 en 6 gaat het er een stuk serieuzer aan toe. Deze kinderen krijgen les in techniek en leren hoe je iemand in de houdgreep kunt leggen.” De clinics voor de Almelose basisschoolleerlingen staan komende vrijdag, een dag voor het NK, op het programma. Basisscholen konden zich hiervoor opgeven.

NK

Zaterdag worden er judoverenigingen vanuit heel Nederland in de Almelose sporthal verwacht. “Dat zijn de hoogst spelende verenigingen”, geeft Ten Tusscher aan. Het NK wordt in teamverband gespeeld en een team bestaat uit 6 sporters, dames en heren apart. “De teams zijn ingedeeld in gewichtsklasse en elk team judoot vijf wedstrijden.” Voor de meisjes zijn er vijf verschillende gewichtscategorieën, voor de jongens zeven.

icon_main_info_white_glyph

Dit zijn de gewichtsklasse voor de jongens en meisjes:

Jongens: -50 kg, -55 kg, -60 kg, -66 kg, -73 kg, -81 kg, +81 kg

Meisjes: -48 kg, -52 kg, -57 kg, -63 kg, +63 kg

Deelnemers moeten geboren zijn in 2006, 2007, 2008 of 2009. “Dit jaar doen er negentien herenteams mee en negen damesteams”, aldus Ten Tusscher.


Het NK is gratis te bezoeken. Om 09.30 beginnen de eerste wedstrijden. De finale staat om 14.30 uur gepland.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.