Verkeer
Stuur appje
Zoek

Windbeleid in Dinkelland: 'Geen zoekgebied in Saasveld'

Cel severijn
Beeld: Gemeente Dinkelland

Het gemeentebestuur van Dinkelland heeft alleen het gebied Denekamp-Noord Deurningen aangewezen als zoekgebied. Het college wil zo duidelijkheid geven aan inwoners over de vraag waar de gemeente mogelijkheden ziet voor de realisatie van windturbines. De gemeenteraad neemt 19 december een besluit over het windbeleid.

“Zoekgebied Saasveld valt af”

Volgens wethouder Cel Severijn is er geen andere optie binnen de gemeente. “Gezien de wettelijke en beleidsmatige uitgangspunten, lijkt er in onze gemeente één zoekgebied te zijn waar het kan,” vertelt hij. “Dat is het zoekgebied Denekamp – Noord Deurningen. Het zoekgebied Saasveld valt af, omdat hier naar ons idee geen clustering van vier windturbines mogelijk is."

Het zoekgebied Denekamp - Noord Deurningen kent nog wel de nodige beperkingen, onder meer door het Traktaat van Meppen. Hierdoor mogen binnen 377 meter van de landsgrens geen turbines gebouwd worden zonder toestemming van de Duitse wetgever en de provincie Overijssel. Hierover vindt afstemming plaats tussen Duitsland en de provincie.

Daarnaast geldt in het zoekgebied Denekamp - Noord Deurningen een beperking voor de laagvliegroute van Twente Airport en vanuit het Natuurnetwerk Nederland (NNN).

Zorgen bij omwonenden

“De direct omwonenden hebben aangegeven dat zij zich zorgen maken over mogelijke hinder die volgens hen op langere termijn ook effect kan hebben op de gezondheid”, zegt wethouder Cel Severijn.

“Daarom hebben we in het windbeleid normen opgenomen, die eventuele hinder zoveel mogelijk voorkomen. Bij een eventuele aanvraag moeten ontwikkelaars aantonen dat zij rekening houden met de normen voor afstand, geluid, slagschaduw en verlichting. En we hebben uitgangspunten opgenomen om tonaal geluid te voorkomen, want ook daar maakte men zich zorgen over.”

20230227 Pixabay Windmolen windturbine
Beeld: Pixabay
Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.