Verkeer
Stuur appje
Zoek

Van Essen: ‘Negen maanden geleden won BBB, en nu heb je een compleet andere uitslag’

Jamie van Essen
Jamie van Essen, lijstduwer D66
Beeld: N. Wesselink

De Tweede Kamerverkiezingen pakten voor voormalige coalitiepartij D66 ongelukkig uit. De partij duikelde van 24 naar 9 zetels. ‘Tegenpartij’ PVV boekte een monsterwinst. “Jongens, wat is dit nou, dacht ik toen dat gisteravond binnenkwam”, zegt Jamie van Essen, wethouder in Losser en lijstduwer van D66 in het radioprogramma Twente wordt Wakker.

Nieuwe kabinet

“Ik denk dat niemand van de kiezers deze uitslag had verwacht", denkt de lijstduwer. "Voor de verkiezingen hoor je dat mensen het gepolariseer zat zijn, dat mensen meer met elkaar willen samen leven en samen werken. Deze uitslag past daar niet bij. Nog maar 9 maanden geleden won de BBB en nu heb je een compleet andere uitslag.”
Van Essen is benieuwd naar de inhoudelijke thema’s waar de kiezers hun stem op hebben gebaseerd en wat het nieuwe kabinet daarmee gaat doen.

“Jetten heeft het goed gedaan, hij heeft de schade zoveel mogelijk weten te beperken”

D66

Voor D66 is de uitslag een teleurstelling. De peilingen gaven al aan dat de sociaal-liberale partij zetels in ging leveren; de laatste peiling wees op 8 zetels voor D66. “We zijn op 9 zetels uitgekomen. Jetten heeft het goed gedaan, hij heeft de schade zoveel mogelijk weten te beperken.”

Collega-wethouder

Collega-wethouder Jimme Nordkamp wordt vrijwel zeker Tweede Kamerlid. Van Essen: “Dat is hartstikke mooi voor hem, maar ik vind het wel treurig dat ik een leuke collega verlies. We hebben het, als drie Losserse wethouders, leuk en goed met elkaar, werken goed samen. Dan is het wel een nadeel dat er een vertrekt. Maar het is hem van harte gegund.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.