Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Almelo zwaait Nederlandse handbalsters uit voor vertrek naar WK in Scandinavië: IIspa in kwartier uitverkocht

Tess Lieder
Doelvrouw Tess Lieder ten voeten uit. Zondag met Oranje te zien in de IIspa
Beeld: NHV

Een uitzwaaiwedstijd van de Nederlandse handbaldames in de IIspa; bij het Sportbedrijf Almelo hoefden ze geen moment na te denken toen de handbalbond vroeg of dat mogelijk is. ”Oranje speelt meestal voor een uitverkocht Ahoy. Voor ons zijn dit de krenten in de pap.”

Uniek

De Oranje handbalvrouwen reizen volgende week af naar het WK in Denemarken, Noorwegen en Zweden. Maar komend weekeinde worden eerst nog de laatste twee oefenwedstrijden gespeeld tegen Hongarije, uitzwaaiwedstrijden zogezegd: zaterdag om 19 uur in Rotterdam en zondag om 15 uur in Almelo. Sander ten Tusscher van het Sportbedrijf Almelo noemt het een unieke situatie dat Almelo een van deze twee interlands krijgt toebedeeld. ”Andere grote accommodaties zaten volgepland en via Lijntjes bij de Twentse Hanbalschool kwam de bond bij ons terecht. Daar hebben we natuurlijk geen nee op gezegd.”

Handbalvloer

Met zaterdag ook nog het NK judo voor clubteams onder de 18 jaar in de IIspa wordt het een druk weekend voor dienstdoende zaalbeheerders. ”Als het NK judo zaterdag is afgelopen en de zaal leeg is, wordt de handbalvloer over onze eigen vloer gelegd en wordt de zaal ingericht voor de nodige faciliteiten. De NOS komt bijvoorbeeld opnames maken en daarvoor wordt een cameratoren geplaatst. En zo zijn er nog meer aanpassingen nodig voor een dergelijke interland op dit niveau.”

“De kaarten waren in een kwartier uitverkocht”

De belangstelling is groot, weet Ten Tusscher. De IIspa zit met meer dan 1000 handballiefhebbers tjokvol. ”De successen van de nationale teams hebben voor een enorme populariteit van de sport gezorgd en bovendien staat het handbal in Twente op de kaart. De kaarten waren binnen een kwartier uitverkocht. Daarom is het juist zo uniek dat de NHV (Nederlands Handbal Verbond, red.) een oefeninterland in een kleinere accommodatie laat spelen. Het scheelt nogal of je 1100 kaarten of het zevenvoudige verkoopt.”

Handbalfeest

In Almelo zetten ze alle zeilen bij om er een onvergetelijk handbalfeest van te maken. Want je weet maar nooit of de gelegenheid zich nog eens voordoet. ”Dan zullen we de kans weer met twee handen aangrijpen”, verzekert Ten Tusscher. ”We hebben vaker grote sportevenementen, hele mooie ook bovendien. Een handbalinterland voordat de Oranjedames naar een WK vertrekken is wel heel bijzonder. Dat zijn echt de krenten in de pap.”

Groep H

Aan het wereldkampioenschap nemen 32 landen deel. Het Nederlands Damesteam is ingedeeld in groep H met Tsjechië, Argentinië en Congo. De Nederlandse ploeg van bondscoach Per Johansson speelt alle poulewedstrijden in het Deense Fredrikshavn.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.