Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Saxion-student Sam (23) reist de wereld over als bmx- en mountainbikespeaker: ‘Ik vind extreme sporten mooi, maar er verslag van doen nóg mooier’

Sinds een paar jaar heeft hij in plaats van een stuur, een microfoon in zijn handen. Saxion-student Sam Doppen (23) begon vroeger zelf met fietscrossen en BMX’en, maar staat nu naast de baan als eventspeaker. Daarvoor vliegt hij – tussen zijn studie Social Work in Enschede door – heel de wereld over. Deze maand ging hij ‘even’ een weekend naar Indonesië voor het wereldkampioenschap Mountainbike Eliminator.

Sam fietste van zijn twaalfde tot zeventiende en is zelfs ooit Drents kampioen BMX geworden. Hij stopte op zijn hoogtepunt. “Ik vind extreme sporten heel mooi, maar daar verslag van doen misschien nog wel mooier.”

In 2021 had hij zijn vuurdoop als speaker. Hij werd gevraagd om een klus over te nemen van een collega: het Europees Kampioenschap BMX in Graz, Oostenrijk. Dat ging zo goed dat sindsdien zijn stem niet meer is weg te denken bij grote BMX- en citymountainbike-wedstrijden.

Tweede WK in Indonesië

Voor het live omroepen op die wedstrijden gaat Sam de hele wereld over. Hij speakte eerder al in veel Europese landen, maar kwam ook op plekken als India, Abu Dhabi en Indonesië. Nog geen twee weken geleden sprak hij, evenals vorig jaar, op het WK Mountainbike Eliminator in de Indonesische stad Palangkaraya. Hij vloog ‘even’ op en neer voor het wereldse evenement op zondag 12 november. Dat vliegen went wel, volgens Sam. “Wel een jetlag hier en daar, maar je maakt het een beetje eigen.”

Bosbranden

De reisjes voor zijn werk plant hij tussen zijn studie door, maar dat komt niet altijd even goed uit. “Het WK zou eigenlijk vier weken eerder zijn, maar dat ging niet door. De smog in de lucht veroorzaakte bosbranden in die omgeving.” De nieuwe datum voor het wereldkampioenschap werd gepland in zijn tentamenweek. “Je moet je agenda er maar op aanpassen. Waar een wil is, is een weg.”

Lees verder onder de afbeelding.


Indonesie 2023 Algemene foto
Sam in Indonesië
Beeld: Sam Doppen

City-mountainbike

Sam wilde het WK Mountainbike Eliminator niet missen. “Die titel is serious business. De winnaar verdient een gouden plak en een regenboogshirt. Het zijn echte professionals: ’s werelds beste mountainbikers uit ongeveer 57 landen.” Het wereldkampioenschap in Palangkaraya is niet het standaard mountainbiken. Voor de race is een fietsparcours gemaakt midden in de stad. “Ze fietsen op asfalt, over ramps, obstakels en gaan door Red Bull-bochten.”

Live verslag

Sam moet als speaker overzicht houden over de afvalrace en live verslag doen. Dat is bij city-mountainbike nog best lastig, vindt-ie. “Ik ben begonnen met het verslaggeven op BMX wedstrijden, dat parcours is heel overzichtelijk. Maar bij dit soort mountainbikewedstrijden is dat niet zo. Je bent rijders kwijt als ze de bocht om zijn”, legt hij uit. “Als een beeldscherm dan een paar seconden achterloopt is het moeilijk om live verslag te doen.”

Goede sfeer

Toch is Sam goed in wat hij doet. Het spreken is bijna een tweede natuur voor hem geworden. “Ik heb het geluk dat mijn stem me nooit in de steek laat, ik kan makkelijk een paar dagen volhouden. Ik ben een praatgraag, dat komt goed uit. Al is het soms best intens werk.”

Maar ondanks dat, krijgt Sam er veel energie van. “Ik ben gevoelig voor de atmosfeer van het publiek. Ik denk dat veel andere mc’s (master of ceremonies) dat herkennen. Als de ambiance goed is en toehoorders enthousiast reageren, word ik daar blij van.”

Lees verder onder de afbeelding.


Indonesie 2023 Foto met local speaker
Sam Doppen met zijn collega: de 'local speaker'
Beeld: Sam Doppen

Toekomstdromen

Waar Sam óók blij van wordt, is fantaseren over zijn droom om ooit speaker te zijn op de Olympische Spelen. Die worden volgend jaar gehouden in Parijs, maar voor nu liggen er nog geen plannen op tafel voor de student. “Mocht dat op mijn pad komen, hoef ik niet lang na te denken over het antwoord. School of geen school, daar zou ik zelfs een tussenjaar voor nemen”, zegt hij zonder enige twijfel. “De wereld is te groot en mooi om alleen in Nederland te blijven.”

Paardensport

Wel staan er andere plannen vast voor de toekomst. De 23-jarige gaat namelijk op meerdere paarden wedden, bijna letterlijk. Van stalen ros gaat hij naar vlees en bloed. Op 30 december is zijn eerste evenement als speaker op een paardenevenement in Mechelen, een wedstrijd hoogspringen. “Ik vind het mooi om mezelf breder te oriënteren: ik sta overal voor open en wil hier uithalen wat erin zit.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.