Verkeer
Stuur appje
Zoek

Gemeente Losser biedt eigen plek voor jongeren die lichte begeleiding nodig hebben

Marian20 Oosterbroek
Marian Oosterbroek, wethouder gemeente Losser
Beeld: Twente FM

Allemaal verschillende jongeren, met verschillende achtergronden en verschillende hulpvragen, maar één ding hebben ze allemaal gemeen, dat ze graag een eigen plek willen om zelfstandig te wonen. “Voor jongeren die lichte begeleiding nodig hebben, is er nu in Losser zo’n plek”, zegt wethouder Marian Oosterbroek in het radioprogramma Twente wordt Wakker.

“Midden in het centrum van Losser hebben we een woning waar 8 jongeren vanaf 18 jaar zelfstandig kunnen wonen. Het gaat om jongeren die al een tijd beschermd hebben gewoond of elders woonden met 24 uur begeleiding. Die graag zelfstandig willen wonen, maar waarbij dat zonder lichte begeleiding niet lukt.”

Eigen potje koken

“In deze woning wonen de jongeren op kamers, ze betalen huur en koken hun eigen potje. Ze krijgen begeleiding en kunnen op die manier in hun eigen gemeente blijven wonen.” De jongeren delen met elkaar de badkamer, keuken en woonkamer.

“Ze zijn zo blij met hun eigen plek, zo trots ook”

Begeleiding

Elke jongere krijgt een individuele begeleider. “Samen met de jongeren wordt afgesproken, waar ze nog hulp bij nodig hebben. Samen met de gemeente wordt bekeken om hoeveel uur het gaat.”
Naast individuele begeleiding is er ook groepsbegeleiding. Oosterbroek: “Hoe ga je met elkaar om, hoe leef je met elkaar samen, hoe maak je afspraken met elkaar. Dat maakt uiteindelijk dat ze het zelfstandig redden.”

Verschillend

“Het zijn allemaal heel verschillende jongeren, met een verschillende achtergrond, en verschillende hulpvragen; maar één ding hebben ze allemaal gemeen, dat ze graag een eigen plek willen om te wonen. Ik heb ze gesproken; ze zijn zo blij met hun eigen plek, zo trots ook.”

“Als je dan uiteindelijk zelfstandig woont, is het ook heel goed dat je je eigen netwerk hebt”

Netwerk

De wethouder vindt het belangrijk dat de jongeren in hun eigen gemeente hun eigen netwerk weer op kunnen gaan bouwen of in stand kunnen houden. “Niemand kan het alleen. Als je dan uiteindelijk zelfstandig woont, is het ook heel goed dat je je eigen netwerk hebt.”

Veel belangstelling

Inmiddels zijn er van de 8 plekken 4 bezet. Langzaamaan worden alle kamers gevuld. Er is veel belangstelling voor, zegt Oosterbroek. “We wisten al dat de behoefte er was, daarom zijn we deze pilot ook begonnen. Nu blijkt in de praktijk ook echt dat dat er heel veel belangstelling is.”

Wachtlijst?

Mensen die interesse hebben kunnen zich melden bij de gemeente. “Dan komen er gesprekken met hen, eventueel met hun ouders, om te kijken of past. Als je echt nog forse hulp nodig hebt dan past het nog even niet en gaan we kijken naar iets anders. Heb je lichte hulp nodig, kun je al dingen zelfstandig, weet je ook wat je wilt leren, dan is er een mogelijkheid”, aldus de wethouder. “Dan hoop ik dat we geen wachtlijst krijgen. Maar àls we die krijgen, gaan we verder op zoek.”

icon_main_info_white_glyph

Zelfstandig wonen met lichte begeleiding

Als je 18 jaar wordt, verandert er veel. Jongeren moeten vanaf die leeftijd veel dingen zelf regelen en gaan op eigen benen staan. Bovendien vervalt jeugdhulp meestal op die leeftijd. Niet iedereen kan terugvallen op eigen ouders en/of netwerk. Hierdoor zijn er ook in de gemeente Losser jongeren die dan tussen wal en schip dreigen te vallen. Domijn, ZaZ Welzijn en de gemeente Losser hebben daarom de handen ineen geslagen. Samen zorgen ze voor een woonplek in de gemeente Losser waar jongeren met lichte begeleiding kunnen wonen.
Voor meer informatie over dit woonproject kan men contact opnemen met het toegangsteam wijz van de gemeente Losser via [email protected] of 053 - 537 74 00.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.