Verkeer
Stuur appje
Zoek

Restaurant ’t Pläske Ootmarsum maakt 420 kerstdiners voor Voedselbank

Kerstdiner Pläske
Restaurant ’t Pläske uit Ootmarsum en de Voedselbank Oost Twente hebben de handen ineen geslagen om voor kerst 420 3-gangen diners te kunnen verstrekken. Op de foto v.l.n.r. Bas Maathuis, Herman Bulters en Arjan ten Damme.
Beeld: RTV NOT

Het kan verkeren. Drie jaar geleden was Bas Maathuis - met Arjan ten Damme eigenaar van restaurant ’t Pläske in Ootmarsum - als gevolg van de corona-lockdown bijna zelf aangewezen op de Voedselbank. Nu gaat het inmiddels weer zo goed met de zaak dat hij besloot ‘iets terug te doen’. Restaurant ’t Pläske verzorgt aan de vooravond van kerst een 3-gangen diner voor de cliënten van de Voedselbank Oost Twente. Dat zijn er 420.

Toen restaurant ’t Pläske twee jaar geleden van de ene op de andere dag dicht moest tijdens de lockdown, kon dankzij overheidssteun het personeel worden doorbetaald, maar raakten de beide eigenaren persoonlijk wel snel door hun financiële buffer heen. Maathuis: ‘We hebben het restaurant acht jaar geleden overgenomen en hadden toen corona uitbrak nog niet echt vlees op de botten. Op een gegeven moment kreeg ik een brief waarin stond dat ik in aanmerking kwam voor de Voedselbank. Uiteindelijk heb ik er geen gebruik van hoeven maken, maar het heeft me wel aan het denken gezet. Inmiddels hebben we met het restaurant weer twee goede zomers gedraaid en toen dachten we: kunnen we niet iets terug doen.’

Logistiek flinke operatie

Maathuis en Ten Damme zochten contact met de Voedselbank Oost Twente, die in Oldenzaal en de gemeente Dinkelland op dit moment wekelijks zo’n 160 cliënten van een voedselpakket voorziet, waarmee in totaal rond de 500 monden worden gevoed. Het aanbod voor deze cliënten voor kerst een diner te verzorgen, is vanzelfsprekend met enthousiasme ontvangen door de Voedselbank Oost Twente. Herman Bulters, als vrijwilliger verantwoordelijk voor de voedselverwerving, coördineert de kerstdiner-actie van ’t Pläske vanuit de Voedselbank Oost Twente. In logistieke zin een flinke operatie omdat op de zaterdag voor kerst in totaal 420 3-gangen diners moeten worden verstrekt vanuit de uitgiftepunten in Oldenzaal en Denekamp.

Hulp van familie, vrienden en bekenden

Voor de eigenaren en personeel van ’t Pläske is de uitdaging zo mogelijk nog groter. Maathuis, lachend: ‘Eerlijk gezegd hadden we er niet op gerekend dat het om zo veel cliënten zou gaan. Zo veel 3-gangen diners in korte tijd gereed maken, dat hebben we nog nooit gedaan. Maar, als we ons ergens in vastbijten, dan laten we niet meer los. Met ons eigen personeel lukt het niet, dus roepen we de hulp van familie, vrienden en bekenden. Het is een super leuke uitdaging. En het geeft je zelf ook een goed gevoel dat je iets doet voor mensen die het niet zo breed hebben.’

Logistiek en financieel een uitdaging

Het verstrekken van 420 3-gangen diners aan cliënten van de Voedselbank Oost Twente is niet alleen in logistiek opzicht een uitdaging, maar zeker ook financieel. Restaurant ’t Pläske en de Voedselbank Oost Twente zijn dan ook dankbaar en blij dat de Rotary Ootmarsum en Oldenzaal letterlijk een flinke duit in het zakje doen om van deze kerstactie een succes te maken. Dat het in logistieke zin ook lukt, daarover bestaat bij zowel ’t Pläske als bij de enthousiaste vrijwilligers van de Voedselbank geen enkele twijfel. En dus kunnen ruim 400 cliënten zich voor kerst verheugen op een feestelijk kerstdiner, bestaande uit een voorgerecht met stokbrood en saus, bruschetta en bospaddenstoelensoep, coq au vin met aardappelgarnituur, frisse salade en warme groentes als hoofdgerecht en als nagerecht bastognemousse met caramelsaus.

Christmas table 1909797 1280
Afbeelding ter illustratie
Beeld: Pixabay
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.