Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Wat te doen bij straatintimidatie? Almelo voert campagne

Whats App Image 2023 11 27 at 15 55 03
De campagneposters op de Koornmarkt
Beeld: Bjorn van den Elst

Straatintimidatie komt bij bijna de helft van de jongeren in Nederland voor. Daarvoor is de landelijke campagne ‘Ben je oké?’ Gestart. Almelo doet voor de tweede keer mee en roept haar inwoners op om niet weg te kijken van intimidatie op straat, in de sportschool, bij het uitgaan of andere openbare plekken.

Iemand achterna zitten, naroepen of -fluiten, sissen, maar ook kwetsende of seksueel getinte opmerkingen of iemand uitschelden. Dat zijn allemaal voorbeelden van (straat)intimidatie. Slachtoffers ervan ondervinden verschillende gevolgen, zoals: angst, wantrouwen, slaapproblemen, schaamte, onzekerheid over hun lichaam of angst voor publieke ruimte.

Ben je oké?

Grote kans dat je in Almelo binnen komende twee weken tegen een poster aanloopt met de tekst ‘Ben je oké?’ Dat is een voorbeeld van wat je kan doen als je intimidatie ziet gebeuren. Vraag dan aan de ander: ‘Ben je oké?’ Zo zorg je voor afleiding in een lastige situatie en check je hoe de ander zich voelt. De gemeente wil samen met kenniscentrum seksualiteit Rutgers straatintimidatie bespreekbaar maken.

Lees verder onder de afbeelding.


  • Daphne tijdlijnpost 1080x1080
    De campagnegezichten
    Beeld: Gemeente Almelo
  • Marlies en Daan tijdlijnpost 1080x1080
    De campagnegezichten
    Beeld: Gemeente Almelo
  • Naomi tijdlijnpost 1080x1080
    De campagnegezichten
    Beeld: Gemeente Almelo
  • Raymond tijdlijnpost 1080x1080
    De campagnegezichten
    Beeld: Gemeente Almelo

Bekende Almeloërs

Op de posters staan vijf Almeloërs van bekende Almelose organisaties: Marlies Eertman en Daan Keupink, Naomi Beijer, jongerenwerker bij Avedan; sportcoaches van het Sportbedrijf; Daphne Waanders, voorzitter van COC Twente Achterhoek en Raymond Alfons, supporterscoördinator bij Heracles. Ze geven ieder een persoonlijke tip.

Rutgers

Rutgers is een organisatie die werkt aan de verbetering van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten in Nederland en in Europa, Afrika en Azië. De campagne van Rutgers, waaraan verschillende gemeente meedoen, roept inwoners op elkaar te helpen bij een ongepaste of ongemakkelijke situatie. Ook geven ze tips over hoe dat kan. Elke organisatie kan mee doen aan de actie via de website: www.benjeoke.nl.

icon_main_info_white_glyph

Wat te doen bij straatintimidatie

  • Neem ongewenst gedrag serieus. Kijk niet weg als je ziet dat iemand wordt lastiggevallen.
  • Blijf zichtbaar in de buurt. Het is belangrijk dat het gedrag gezien wordt. Soms is dat al genoeg.
  • Vraag hulp van mensen die ook in de buurt zijn. Bel bij een ernstige situatie 112.
  • Vraag: Ben je oké? Of stel een heel andere vraag om de pleger af te leiden.
  • Ga geen discussie aan met de dader.
  • Bied hulp achteraf: vraag dan hoe het gaat en zeg dat je het vervelend vindt wat er gebeurde. Of vraag of je iets kunt doen, samen wachten of ergens naartoe lopen, iemand bellen of samen hulp zoeken.

Orange the World

De actie loopt tegelijk met de campagne Orange the World: van zaterdag 25 november tot en met zondag 10 december. In deze weken vraagt UN Women, de organisatie van de Verenigde Naties voor vrouwenrechten, wereldwijd aandacht voor geweld tegen vrouwen.

PXL 20231123 102202891
Lees ook
Almelo kleurt twee weken lang oranje en dat heeft niets met de verjaardag van de Koning te maken

Hoe vaak komt het voor?

Vijftig procent van de jongeren heeft weleens te maken met straatintimidatie. Dat bleek uit onderzoek van het CBS. Vrouwen hebben er vaker last van dan mannen: 2 op de 3 vrouwen is weleens lastiggevallen op straat. Denk aan nagefloten of –geroepen en soms zelfs achternagelopen. Bij mannen is dat een op de drie. Dan gaat het vooral om nageroepen te worden. Jonge vrouwen en LHBT-personen hadden het vaakste te maken met ongewenst seksueel gedrag. Ook mensen met een beperking zijn een risicogroep. In Almelo is nog geen onderzoek gedaan naar seksuele grensoverschrijding.

Wat doet Almelo nog meer?

De gemeente heeft een plan van aanpak voor de bestrijding van seksuele intimidatie in de openbare ruimte. Almelo zet in op sociale-norm campagnes zoals deze. Ook voorlichting en bewustwording zijn deel van dat plan. Als laatste wil de gemeente een beter beeld krijgen van het probleem. Dat kan bijvoorbeeld door een meldpunt in te richten. Die is er nog niet. Nu kan het nog bij een algemeen meldpunt: Meld Seksuele Intimidatie.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.