Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Almelose initiatiefnemers brengen eenzame inwoners zelfgemaakte lichtpuntjes

231128 lichtpuntjes almelo
Versierde lichtpuntjes
Beeld: Marielle Oosterhuis

De donkere dagen zijn aangebroken. Velen zitten samen gezellig voor de kachel, kijken een film of spelen een spelletje met elkaar. Dit geldt niet voor iedereen. In Almelo zijn er veel mensen die de wintermaanden alleen doorbrengen en dat betreuren twee Almelose initiatiefnemers. Zij bedachten een manier om deze inwoners te voorzien van een lichtpuntje voor in een moeilijke tijd.

Drie jaar geleden, midden in de coronaperiode, kregen Pappy en Jolan Pieternella het idee om de Almeloërs die het moeilijk hebben een hart onder de riem te steken. Thuis gingen de initiatiefnemers aan de slag met het maken van glazen potjes met hierin een kerstlichtje en een gedichtje. Deze brachten zij vervolgens naar verzorgingstehuizen, ontmoetingsplekken of persoonlijk bij de mensen aan de deur.

Samenwerking

Het idee werd al snel een groot succes. Het aantal aanvragen steeg en daarom hebben Pappy en Jolan het initiatief jaarlijks voortgezet. Ook bij samenwerkingsverband KomErbij Almelo kwam de actie ter sprake. “Ik liep Pappy en Jolan tegen het lijf in het centrum. We zijn in gesprek geraakt en hebben besloten om dit jaar samen te werken aan het initiatief van de lichtpuntjes. De actie past namelijk goed bij het doel van KomErbij. Hoe mooi is het dan om dit samen met hen te mogen doen voor de inwoners?”, vertelt Marielle Oosterhuis enthousiast. Zij is projectleider van KomErbij Almelo. Deze editie worden er duizend lichtpuntjes versiert en uitgedeeld over de hele stad.

icon_main_info_white_glyph

Coalitie KomErbij

KomErbij Almelo is een partnerschap tussen de gemeente Almelo, welzijnsorganisatie Avedan, de gezamenlijke ouderenbonden Cosbo, Dementie Twente en nog een tal van organisaties. Het is opgezet om de bestrijding van eenzaamheid aan te gaan. Ook is er vanuit de samenwerking een meldpunt Eenzaamheid opgezet, te bereiken via 085 000 4520 of online via www.komerbijalmelo.nl. Het meldpunt is er niet alleen voor wie zich eenzaam voelt. Iedereen die zich zorgen maakt over eenzame inwoners kan dat daar melden.

Blij maken

In de week van 11 december gaat er een ploeg op pad om de lichtjes bij de inwoners rond te brengen. Niet alleen verzorgingstehuizen of ontmoetingsplekken komen aan bod, de Almeloërs mogen zelf ook namen doorgeven van mensen die een lichtpuntje kunnen gebruiken. Deze halen zij vervolgens op of geven het adres van de desbetreffende persoon door, zodat zij het lichtje persoonlijk ontvangen. “Het mooiste van het initiatief is dat je iets creëert en ervoor zorgt dat het de mensen blij maakt. Hier worden wij dan ook weer blij van”, sluit Oosterhuis af.

Whats App Image 2023 11 21 at 16 08 56
Lees ook
Behoefte om te praten over de dood in Almelo: ontmoetingsplek op begraafplaats steeds drukker
icon_main_info_white_glyph

Lichtpuntjes

Van 11 tot 17 december worden er duizend lichtpuntjes uitgedeeld door heel Almelo.

Ken je iemand die een lichtpuntje kan gebruiken? Mail dan de naam en het adres naar [email protected].

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.